Konferencija za novinare, 18.12.2019.

Poštovani predstavnici medija, dragi sugrađani, dobar dan i dobro došli na redovnu konferenciju za novinare SNS GO Kruševac.

U ovoj konferenciji moramo se osvrnuti na istorijski događaj za naš grad i region duž Zapadne Morave. Posle više od 30 godina kreću radovi na izgradnji auto-puta koji će spojiti Istočnu i Zapadnu Srbiju, sve gradove duž ovog sliva i preko 500.000 građana naše Srbije. Decenijama unazad ovaj deo Srbije bio je zapostavljan i zbog loše infrastrukture mnoge investicije koje bi inače došle u ove gradove su ih mimoilazile. Izgradnjom ovog koridora stvoriće se uslovi za dolazak novih investitora, kao i proširivanje kapaciteta postojećih. Cilj je da ovaj deo Srbije posle toliko decenija krene da se ubrzano razvija, da mladi ljudi prestanu da odlaze iz gradova, ostanu tu da žive, formiraju svoje porodice.

Postoje naravno i zli jezici, posebno među opozicijom. Odmah su i pre nego što se zvanično krenulo sa radovima, počeli da kritikuju kako je put preskup, kako će on doprineti samo daljem odlivu stanovnika, kako to oni kažu „preskup i nepodoban projekat“. Pitamo lidere te opozicije kada su izašli da razgovaraju sa običnim građanima o projektima koji znače za njihove živote? Kada su sa njima seli da razgovaraju i kreiraju projekte, planove ili ideje koje će doprineti boljem životu tih ljudi? Mi ćemo vam reći…NIKAD. Oni komunikaciju sa ljudima vode preko tvitera, fejsbuka i poštanskih sandučića. Toliko dobro komuniciraju sa ljudima, posebno svojim aktivistima, da su zaboravili da ih obaveste za svoj poslednji performans ispred sva tri ulaza u zgradu RTS-a u Beogradu.

Navikli smo da opoziciji moraju neke stvari da se ponavljaju barem dva puta, pa koristimo priliku da ih ponovo informišemo šta ovaj auto-put znači za građane Kruševca, ali i sve žitelje tri okruga: Rasinskog, Raškog i Moravičkog koje će put spajati. Dužina autoputa je 112,37 km. Ovo će biti najširi auto-put u Srbiji, koji će imati širinu kolovoza 30m, tj. po tri trake u oba smera. Na ovom pravcu neće biti tunela, ali biće izgrađeno 130 objekata, 11 isključenja i 4 odmarališta. Na potezu od Kruševca do Pojata biće izgrađeno ukupno 29 mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i porpusta. Kruševac će biti jedini grad na ovom potezu koji imati dva isključenja, tj. uključenja na auto-put, Kruševac Istok i Kruševac Zapad, dok će na području od Pojata do Kruševca biti izgrađeno jedno odmaralište – Moravište.

Pored same izgradnje autoputa radiće se paralelno i dva važna projekta. Prvi se odnosi na digitalizaciju, tj. izgradnju telekomunikacijskog koridora, zahvaljujući kojem će vozači duž ovog puta imati ažurne infromacije o stanju na putu i što će im omogućiti da se poveća bezbednost i sigurnost u vožnji. Svi digitalni uređaji – portali, VMS znakovi, meteorološke stanice, kamere za nadzor, brojači saobraćaja, naplatne rampe, biće međusobno povezani.

Drugi projekat odnosi se na uređenje korita Zapadne Morave. Sami smo bili svedoci 2014. godine, a i kasnije da Zapadna Morava nije baš previše naklonjena domaćinstvima u njenoj blizini kad su veće padavine. Sada se ukazala odlična prilika da se i taj problem reši pa će tokom izgradnje auto-puta biti izvršena i regulacija Zapadne Morave. Na ovaj način više stanovništvo neće imati probleme sa izlivanjem Zapadne Morave tokom obilnijih padavina i moći će mirnije i sigurnije da žive u svojim domovima.

Pored pobrojanih koristi u smislu, brže, ekonomičnije i bezbednije vožnje između gradova, bolje povezanosti sa Istočnom i Zapadnom Srbijom, tj. sa dva koridora, biće i izgradnja industrijskih zona i industrijskih parkova. Na celom potezu planirana je izgradnja u Čačku, Kraljevu, Trsteniku, Kruševcu, Ćićevcu i Varvarinu. Svaki od tih parkova i zona doneće nova radna mesta, nove fabrike, investitore i mogućnost da se mladi zaposle, rade i zasnuju svoje porodice i tu ostanu da žive. Ovaj auto-put omogućiće i da mladi mogu da poslove pronađu u nekom od susednih gradova na ovom potezu, a da opet ostanu da žive u svojim rodnim gradovima, ali takođe nam daje mogućnost da vidimo koji je to potencijal za razvoj i privrede i turizma u ovim krajevima.

Vreme će pokazati rezultate ovih poduhvata i projekata. Prethodnih 30 godina, teških 30 godina kada smo doživeli raspad velike države, sankcije, loše privatizacije, gubitke posla, uništavanje infrastrukture, prirodne nepogode, pokazale su da ne preduzimanje nikakvih koraka da se išta od toga reši ne doprinosi razvoju, već odumiranju ovih krajeva. Narednih 30 godina biće drugačije, jer u tih narednih 30 godina Srbija će se ubrzano razvijati, jačati i svoje potencijale mnogo bolje iskorišćavati za dobrobit svih građana i građanki.

Video sa konferencije možete pogledati na sledećem link-u :
https://youtu.be/uCV1GHuRJg8