Konferencija za novinare, 30.12.2019.

Poštovani novinari, uvaženi sugrađani, dobrodošli na tradiconalnu završnu konferenciju za novinare Srpske napredne stranke Gradskog odbora Kruševac.

Kao predsednik stranke koja je nosilac odgovornosti u vršenju vlasti u gradu Kruševcu, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da rezultate našeg delovanja još jednom predstavim kroz retrospektivu aktivnosti u 2019. godini koja je za nama.

Srpska napredna stranka od osnivanja pa do danas ima cilj da osnaži državu Srbiju, mi u Kruševcu težimo da Kruševac ponovo bude vodeći grad po privrednom potencijalu,a možda i prestonica. Do toga se može stići samo radom, zalaganjem, odricanjem i pre svega zajedništvom na ostvarivanju postavljenih ciljeva.

U GO SNS stručni saveti rade na izradi predloga projekata čijom realizacijom korak po korak ispunjavamo ono što smo obećali kada smo dobili poverenje građana.

Sve protekle godine od kada smo preuzeli odgovornost za rukovođenje gradom nisu bile lake, slagali bismo vas kad bismo rekli da nije tako. Ni 2019. godina nije bila drugačija. Pratilo nas je mnogo teškoća da grad Kruševac podignemo na lestvici uspešnih evropskih gradova kakav i zaslužuje da bude,a tom cilju smo iskreno posvećeni.

Ovom prilikom želim da naglasim da je strateg razvoja Kruševca prvi gradonačelnik Kruševca iz redova SNS, Bratislav Gašić, koji bez obzira što je sada na drugim funkcijama i dalje je verni Kruševljanin, sugrađanin Lazarevog grada koji pomaže prema svojim mogućnostima.

GO SNS KŠ, a samim tim i Kruševac, najveću zahvalnost duguje predsedniku Aleksandru Vučiću koji je uvek pominjao i naš grad u kontekstu odlične destinacije za investiranje. Rezultat te preporuke vidi se u dolasku Kromberg Šuberta, Lidla, MSM grupa Čekoslovak grup „14 Oktobar“, a od ove godine i Valvolajna i NEPI-ja,veliko proširenje kapaciteta Henkela i Kuper tajera, stabilizaciju proizvodnje Trajala kao i mnogo drugih manjih, ali nama važnih aktivnosti stranih i domaćih investitora koji posluju na teritoriji grada Kruševca.

Osnov smo postigli, polako podižemo devastiranu privredu, samim tim jačamo grad, ostvaruje se sve veći priliv u budžet koji se projektuje da bude razvojni, investicioni, pa je tako za 2020 god. usvojen plan budžeta grada koji je najveći u istoriji i premašuje 4 milijarde dinara. Čak 37% budžeta će biti izdvajeno za infrastrukturne investicije i ulaganja .
Kruševac predstavlja primer dobre saradnje sa Vladom RS, republičkim javnim preduzećima i kancelarijom za javna ulaganja. Investicija koja je obeležila 2019. godinu jeste rekonstrukcija objekta Gradske toplane, sanaciju kotlova na čvrsto gorivo i gas. Vrednost radova je oko 400 miliona dinara, koje je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i time našim sugrađanima omogućila sigurnost u stabilnom snabdevanju toplotnom energijom.

Završena je izgradnja 110 kilovoltnog kabla koji povezuje trafo stanice Kruševac 1 i 3 čime se obezbeđuje neophodna elektroenegetska infrastruktura za priključenje novih kupaca električne energije na širem području Grada Kruševca. Projekat je vredan oko 400 miliona dinara, a finansirala ga je Elektromreža Srbije.

Svečano je obeležen početak radova na izgradnji Moravskog koridora u prisustvu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i našeg Bratislava Gašića, kao i brojnih građana, ispunjeno obećanje, jedno od mnogih, ali svakako najbitnije za dalji razvoj Kruševca.

Putni pravac od Pojata do Preljine će povezivati teritoriju na području od 7 opština i gradova. Moravski koridor po realizaciji će biti nasavremenija saobraćajnica u Srbiji, a prilikom izvođenja radova biće uređen i vodotok i priobalje korita Zapadne Morave. Izgradnja ovog autoputa doprineće ubrzanom privrednom i turističkom razvoju Kruševca i privlačenju novih investitora.

Već u narednoj godini, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima, realizovaće se veliko investiranje u našu bolnicu.

Očekujemo izgradnju dva nova vrtića, za naše najmlađe sugrađane, našu budućnost.
U osnovne škole u gradu i na selu prvenstveno ulažemo u bezbednost zone škola kao i opremanje novim nastavnim sredstvima i učilima. Srednje škole moramo rekonstruisati, već se krenulo sa Medicinskom školom, a druge rade na projektima i rešavanju pravno-imovinskog statusa.

Ideja dualnog obrazovanja, neću zvučati neskromno, ako kažem da je krenula 2015. godine iz Kruševca, iz Privredne komore Kruševac koja je reagovala na inicijativu privrednika.

Sada imamo dobar osnov za dolazak još visokoškolskih ustanova. Pored Poljoprivrednog fakulteta, formirana je Strukovna akademija sa centrom u Kruševcu koji daju osnov za planiranje budućeg univerzitetskog centra u Kruševcu. Ne žurimo ali planiramo i radimo u tom pravcu.

A zašto je to bitno?

Ulaganjem u obrazovni sistem u skladu sa državnom strategijom, Kruševac želi da spreči odlazak mladih. Preduslovi su tu, mladi imaju mogućnost obrazovanja u svom rodnom gradu kao i mogućnost zaposlenja u velikim svetskim kompanijama .Takođe zahvaljujući različitim državnim subvencijama i start ap (eng. start-up) projektima mladi mogu da se oprobaju i kao preduzetnici.

Podižemo životni standard građana u seoskom području organizovanim iznošinjem smeća, rekonstrukcijom i izgradnjom saobraćajnica i puteva, adaptacijom seoskih Domova kulture, revitalizaciojom vodovodne mreže na selu, stvaramo uslove za seoski turizam. U planu je i rešavanje celokupne kanalizacione mreže za sva sela u Kruševcu. Izradom projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže, a u saradnji sa RS stiču se uslovi da se u narednom periodu taj problem reši u potpunosti. Ribarska banja završetkom Akva parka na Samaru i povezivanjem sa budućim skijalištem na Jastrepcu sasvim sigurno daje mogućnost da se broj noćenja znatno poveća što će uticati i na uvećanje budžeta. Avantura park na Jastrepcu i prateći sadržaj osnov je obnove hotelijerstva na najšumovitijoj planini u ovom delu Balkana.

Razvoj seoskog turizma Rasinskog i Moravskog kraja, sigurno će biti velika mogućnost za zaradu u godinama pred nama. Na ruku turističkoj ponudi grada Kruševca ide i kompletna rekonstrukcija arheološkog parka srednjovekovnog Lazarevog grada, parka na Bagdali i istorijskog memorijalnog centra na Slobodištu. Takođe u toku je realizacija projekta Šarengrad koji će biti atrakcija kako za najmlađe u našem gradu, tako i za turiste koji u sve većem broju dolaze u naš grad.

U cilju razvoja rekreativnog sporta bogatsvo parkovskih površina oplemenjuju i novi sportski tereni, teretane na otvorenom, mobilijari, a kako bismo dodatno poboljšali uslove profesionalnog sporta u planu je i izgradnja stadiona po UEFA standardima sa terenima sa veštačkom travom.

Naš grad ulaže u spomen obeležja i na taj način ne zaboravlja prošlost, podignuti su spomenici Kneginji Milici, Palim borcima 1991-1999, biste bardova srpskog glumišta rođenih Kruševljana i planirani Spomenik Despota Stefana Lazarevića, a Devojka sa krčagom (Kruševljanka) je umetničko delo koje naš grad čine još lepšim.

Planom budžeta grada Kruševca za 2020. godinu opredeljena su sredstva u vrednosti od 150 miliona dinara za sveobuhvatnu rekonstrukciju trga Kosovskih junaka koji će dobiti lepši i funkcionalniji prostor, a u sklopu priprema za proslavu jubileja grada, tj. 650 godina od njegovog osnivanja. Privilegija je živeti u Kruševcu, jer mali broj gradova u svetu može se pohvaliti činjenicom da su tu i da imaju svoje žitelje 6,5 vekova. Sledeće godine spremaćemo se da na dostojanstven način 2021. godine obeležimo ovaj jubilej.

Mi u GO SNS KŠ, uspostavili smo stručne savete i oni rade na projektima čijom realizacijom bi pomogli u predlaganju rešenja problema građana u domenu bezbednosti.

Savet za ekologiju i životnu sredinu GO SNS KŠ napravio je idejni projekat koji je nadogradila služba u Gradskoj upravi, a u saradnji sa Republikom, i kreće se u realizaciju sanacije postojeće i izgradnje regionalne deponije. To je početak stvaranja Kruševca kao zelenog grada. Sportsko rekreativni centar biće izvesniji kada Rasinu učinimo čistom ekološkom rekom. U toku je realizacija planiranja međuopštinskog projekta sa opštinom Brus i opštinom Blace na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na ulazu u vodozahvat Ćelije.

Savet za socijalna pitanja u saradnji sa Savetom za komunalna delatnosti GO SNS KŠ u okviru svojih redovnih aktivnosti obilazi porodice slabijeg imovinskog stanja i u uskladu sa potrebama i mogućnostima pomaže.

SNS kao servis svih građana, trudi se da njihove potrebe, a u skladu sa zakonom i drugim mogućnostima, učini realnim.

Zahvaljujući našim sugrađanima došli smo do novih saznanja i ideja za realizaciju mnogih projekata i jačanjem aktivizma među svima nama, potrudili smo se da uvek pomažemo jedni drugima.

Rukovodstvo GO SNS Kruševac je u kontinuitetu obilazilo MO i razgovaralo sa članstvom i simpatizerima, slušali probleme i u najvećem broju slučajeva, uspešno pronalazili način i model za njihovo rešavanje.

Naši aktivisti su imali dnevnu komunikaciju sa sugrađanima na teritoriji njihovih MO i reagovali po zahtevima sugrađana, tako da su realizovane mnoge aktivnosti, od uređenja parkova, klupa, košenja zelenih površina, pa do mnogobrojnih humanitarnih akcija uručivanjem paketa humanitarne pomoći socijalno ugroženim porodicama i pokretanja brojnih drugih inicijativa.

Ovom prilikom zahvalio bih se svim sugrađanima što su prepoznali dobru nameru i trud koji ulažemo kako bi unapredi kvalitet života svima nama, a pre svega njihovu spremnost da se aktivno uključe u prepoznavanju i rešavanju problema.

Ovom prilikom izražavam duboku zahvalnost sugrađanima, penzionerima na razumevanju i podršci u sprovođenju neophodnih reformi.

Takođe, posle jedanaest godina zajedničkog i napornog rada ostali smo bez mnogih naših dragih prijatelja, sa kojima smo još iz opozicionog delovanja gradili budućnost. Izražavam najdublje poštovanje njihovim porodicama, a spomenuo bih pokojnog gradonačelnika Dragija Nestorovića. Sasvim sigurno u vreme kada je obavljao dužnost gradonačelnika, otpočete su mnoge investicije i veliki broj aktivnosti vezanih za početak izgradnje Moravskog koridora.

Otpočela je izgradnja Hrama Svetog Arhangela Mihaila na Bagdali, a osvećenjem i postavljanjem kamena temeljca u ovoj godini obeležen je početak radova.

Radili smo marljivo i vredno i spremni smo za nova iskušenja i zadatke koji nas čekaju u 2020. godini. Znamo da, statistička greška u Kruševcu koja sebe naziva opozicijom, ove rezultate zanemaruje kao da oni nisu korisnici boljitka, ali građani Kruševca i vi novinari znate šta je istina. I dalje ne odustaju od starih navika, širenja neistina bez osnova i rušilačkih ambicija. Naši rezultati su vidljivi i stvarni. Grad menja svoj imidž i reputaciju. Brojne strane delegacije i gosti redovno posećuju Kruševac izražavajući divljenje postignutim rezultatima.

Naši koalicioni partneri su i ove godine bili, u punom smislu te reči, partneri. Hvala za sve aktivnosti koje smo zajednički sprovodili u korist Kruševca i Kruševljana.

GO SNS Kruševac nastaviće i dalje da radi u interesu naših sugrađana, da budemo u stalnoj komunikaciji i da pomognemo u rešavanju problema prema našim mogućnostima.

Iskoristio bih ovu priliku da čestitam svim sugrađanima predstojeće praznike. Želim vam puno sreće i blagostanja.

Živeo Kruševac! Živela Srbija!

Video sa konferencije možete pogledati na sledećem link-u :
https://youtu.be/MgXTK2Wl5_Q