U Kruševcu se aktivno se radi na uređenju putne infrastrukture na gradskom i seoskom području

U Kruševcu, koji je ove godine u znaku velikog jubileja – 6 i po vekova od osnivanja, aktivno se radi na uređenju putne infrastrukture, kako na gradskom tako i na seoskom području.

Prema rečima zamenika gradonačelnice, Aleksandra Jovanovića, na teritoriji grada trenutno ima preko 30 gradilišta, a sa izgradnjom i rekonstrukcijom saobraćajnica biće nastavljeno i u narednom periodu.

Grad Kruševac je, prema Jovanovićevim rečima, opredelio značajna sredstva za investicije u ovoj godini.

Video prilog možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=Oqrsq2vL69g

Izvor: Radio televizija Kruševac

Kruševac je dobitnik nacionalne nagrade za održivu urbanu mobilnost

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je ove godine po prvi put javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje stanja u oblasti održive urbane mobilnosti. Sredstva u iznosu od milion dinara su obezbeđena iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije održivog urbanog razvoja, a na konkurs su mogle da se prijave lokalne samouprave koje su u prethodnom periodu radile na unapređenju uslova za pešačenje, vožnju bicikla, javni prevoz itd., posebno se bodovalo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, a važan uslov je bio i da imaju usvojen Plan održive urbane mobilnosti. Devet lokalnih samouprava je konkurisalo na javni poziv (Kruševac, Niš, Vranje, Osečina, Novi Sad, Šabac, Kikinda, Beograd i Čajetina), a komisija je prijavu grada Kruševca ocenila najboljom.

U petak, 9. jula u Beogradu održana je Info radionica o Evropskoj nedelji mobilnosti i tom prilikom je potpisan je ugovor između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i grada Kruševca o dodeli podsticajnih sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti.

Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahvalio se svim gradovima i opštinama koji su učestvovali u javnom pozivu i istakao da je ovo je prvi put da se u našoj zemlji dodeljuju podsticajna sredstva za ovu namenu, tako da je broj lokalnih samouprava koje su učestvovale na konkursu pokazatelj da postoji interesovanje za unapređenje stanja u oblasti održive urbane mobilnosti.

„Danas dodeljivanjem podsticajnih sredstava Kruševcu na osnovu prethodno raspisanog javnog konkursa, podstičemo kao Ministarstvo održivu urbanu mobilnost kao vrlo važnu komponentu budućeg razvoja jedinica lokalnih samouprava“, rekao je Milić. On je istakao da je važno da održiva urbana mobilnost postane redovna stvar koja se planira u lokalnim urbanističkim planovima, kao i da je važno promovisati jednu novu doktrinu u planiranju, a to je otpornost gradova.

„Podsticanjem održive urbane mobilnosti dajemo aktivan doprinos ka smanjenju produkcije ugljendioksida, što je važno sa stanovišta održivog koncepta razvoja u Srbiji“, naveo je Milić. Prema njegovim rečima, kao građani moramo promeniti naviku da se u jednom vozilu vozi jedna osoba, da vozila budu maksimalno iskorišćena, kao i da vozila sa unutrašnjim sagorevanjem budu novije generacije.

„Moramo da podstičemo javni prevoz, biciklistički prevoz, sredstva prevoza koja koriste struju. Javni prevoz mora biti zasnovan na korišćenju električnih vozila, trolejbusa, tramvaja“, objasnio je pomoćnik ministra, a takođe i najavio izgradnju biciklističke staze koja će povezivati Beograd i Novi Sad.

Grad Kruševac je lokalna samouprava koja je najviše doprinela unapređenju održive urbane mobilnosti u 2020. godini i dobio je podsticajna sredstava u iznosu od milion dinara, a pomoćnik gradonačelnika Ivan Parezanović izjavio je da je Kruševac u okviru održive mobilnosti planirao da sredstva iskoristi za unapređenje infrastrukture javnog prevoza i vožnju bicikla.

„Predviđena sredstva iskoristiće se za postavljanje nadstrešnica na autobuskim stajalištima, potom za parkinge za bicikle, a radićemo i na promociji javnog prevoza“, rekao je Parezanović.

On je dodao da je održiva urbana mobilnost već godinama aktuelna u Kruševcu, istakavši da je taj grad dobitnik i Evropske nagrade u ovoj oblasti.

„Trenutno radimo na proširenju mreže biciklističkih staza, favorizaciji javnog prevoza, a sve u smislu smanjenja emisije ugljendioksida i smanjenja efekata klimatskih promena“, zaključio je Parezanović.

Ispred stručne komisije koju je obrazovalo Ministarstvo, prisutnima se obratila prof. dr Marijana Petrović, sa Saobraćajnog fakulteta, koja je govorila o značaju ovih podsticajnih sredstava i o kriterijumima koje je komisija ocenjivala prilikom vrednovanja prijava. Kako je jedan od kriterijuma koji je ocenjivan i obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, svi prisutni su pozvani da i ove godine što masovnije i kvalitetnije obeleže manifestaciju.

U nastavku je održana Info radionica o Evropskoj nedelji mobilnosti, koja se svake godine obeležava od 16. do 22. septembra, a prisutni predstavnici iz više od 25 gradova i opština imali su priliku da se detaljno upoznaju o temi kampanje, kao i o podršci koju mogu očekivati od nacionalnih koordinatora Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon uvodnog video obraćanja predstavnika sekretarijata kampanje iz Brisela, usledile su prezentacije u vezi sa ovogodišnjom temom kampanje Evropska nedelja mobilnosti „Održiva mobilnost za zdraviji život“. Dr Mirjana Tošić sa Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ govorila je o značaju aktivnog kretanja za zdravlje pojedinca. Ona je ponudila stručnu pomoć i podršku zavoda svim zainteresovanim gradovima i opštinama u cilju kvalitetne pripreme za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti. Svoju pomoć i podršku ponudili su i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, Tomislav Petrović i Ivana Senić. Oni su najavili da će i ove godine podržati akciju i da će pozvati lokalne Savete za bezbednost saobraćaja da se aktivno uključe.

U panel diskusiji su učestvovali predstavnici Beograda, Kruševca, Sombora i Osečine. Oni su podelili svoja iskustva u vezi sa organizacijom Evropske nedelje mobilnosti i kreiranjem programa. I za ovu godinu ovi gradovi pripremaju sadržajne programe dešavanja, koji će uključiti sve kategorije stanovništva i mnogobrojne organizacije.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“. Stalna konferencija gradova i opština, kao jedan od koordinatora kampanje za Srbiju, iz sredstava projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU – druga faza“ koji finansira Vlada Švedske, pripremiće promo materijale koji će biti distribuirani gradovima i opštinama koji se prijave za obeležavanje manifestacije na sajtu kampanje.

Izvor: Grad Kruševac

Radionica „Zastupanje interesa lokalnih samouprava i regionalnih vlasti na evropskom nivou“

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština danas je, u Sokobanji, održana radionica „Zastupanje interesa lokalnih samouprava i regionalnih vlasti na evropskom nivou“. Na radionici je učestvovala i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio predsednik Opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, u ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave državni sekretar Čedomir Rakić, a u ime organizatora generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Dragan Vujčić, ekspert za EU integracije i Aleksandra Vukomanović, šef Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju SKGO su upoznali prisutne sa osnovnim postulatima EU, kao i mogućnostima učešća lokalnih samoprava u jedinstvenoj svetskoj zajednici kakva je Evropska unija.

Proces pristupanja Srbije EU podrazumeva prilagođavanja pravnom okviru, standardima i praksama u EU, što ima višestruke efekte i na lokalne samouprave. Pojedini strateški i pravni akti relevantni za pridruživanje Srbije EU sadrže principe i elemente važne za lokalne vlasti, dok su 2/3 njihovih poslova pod uticajem evropskih standarda. Ovo zahteva poznavanje evropskih politika i zakonodavstva, nove lokalne akte i prakse, usklađivanje nivoa usluga i poštovanje i prenošenje ključnih evropskih vrednosti građanima.

Kako su istakli predavači, uloga lokalnih i regionalnih vlasti u EU sve više dobija na značaju. Imajući u vidu da je 60% odluka koje donose lokalne i regionalne vlasti pod uticajem evropskog zakonodavstva, te da oko 70% javnih investicija na lokalnom i regionalnom nivou, jasno je da lokalne i regionalne vlasti predstavljaju važan deo EU i važan faktor implementacije ključnih politika i suočavanja sa izazovima – od klimatskih promena, do prevazilaženja ekonomskih i socijalnih razlika, do prijema migracija. Sve više pitanja se rešava na lokalnom i regionalnom nivou, jer je najbliži potrebama građana. Lokalne i regionalne vlasti imaju prvu i glavnu ulogu u procesu razvoja i poboljšanja životnog standarda. Osećaj Evrope i evropskog načina života leži upravo u lokalnim i regionalnim razlikama, ali i u njihovoj saradnji.

Učesnici su imali veći broj pitanja koja su najvažnija za jedinice lokalne samouprave i ovaj proces, a u narednom periodu biće organizovane radionice po klasterima vezanim za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: Grad Kruševac