Saopštenje vezano za sanaciju škole „Vladislav Savić Jan“ u Parunovcu

Obrazovanje je važan segment svakog društva i zajednice. Zbog toga od 2012. godine od kad je SNS na vlasti uloženi su značajni napori i sredstva u ovaj segment kako bi se omogućili što bolji uslovi za obrazovanje i usavršavanje naše dece u Kruševcu. Renovirane su škole poput Dragomir Marković, Nade Popović, Jovan Jovanović Zmaj, kao i područna odeljenja ovih i drugih škola. Urađeno je puno na podizanju bezbednosti đaka u saobraćaju pa je svaki prilaz školi dobio zaštitnu ogradu i radar za merenje brzine kretanja vozila. Urađeno je dosta po pitanju energetske efikasnosti, opremanja škola računarima i sportskom opremom kako bi deca mogla da rade na svom razvoju i unapređenju kako mentalnom tako i fizičkom. Pored osnovnih škola radilo se i na adaptaciji srednjih škola, ali i uređenju prostora Radničkog univerziteta gde se sada nalazi Poljoprivredni fakultet koji je završio proces akreditacije i dobio akreditaciju svojih studijskih programa na 7 godina. Radilo se na uređenju kako škola u gradu tako i na seoskom području i pripremljeni su projekti za mnoge škole i njihovo uređenje među kojima je najbitniji za školu u Parunovcu.

Škola u Parunovcu je svakako najveća škola koja se nalazi na seoskom području našeg grada. U njoj pohađa nastavu oko 370 đaka, a sama zgrada je sagrađena 1967. godine, dok je novi deo sagrađen 1987. godine od kad se nisu izvršila nikakva ulaganja u ovaj objekat. Uočen je problem u samoj školi i prvi koraci ka trajnom rešavanju problema preduzeti su 2014. godine kada je sa Ministarstvom prosvete dogovoreno da se izvrši rekonstrukcija krova i učionica i kad je sa Kancelarijom za javna ulaganja potpisan memorandum o finansiranju radova na oko 4 miliona dinara. Nažalost zbog nerešenih imovinsko pravnih pitanja projekat nije uspešno sproveden i radilo se na rešavanju ovog propusta koji je načinjen još iz perioda kada je škola građena, što ni jedna vlast pre naše nije preuzela na sebe da reši. Nakon prokišnjavanja krova grad je opredelio sredstva za sanaciju istog što je učinjeno, ali nagomilani problemi doveli su do toga da je 2018. godine plafon pao u jednoj učionici i da jedan deo škole nije za upotrebu. Tad se započelo sa aktivnostima na izradi novog projekta kojim bi se izvršila kompletna rekonstrukcija zgrade i dvorišta.

Nakon rešavanja imovinsko pravnih problema i uknjižavanja starog dela zgrade škole napravljen je projekat i pored same rekonstrukcije zgrade škole predviđeno je da se škola u Parunovcu učini centrom i za sportska takmičenja osnovaca u našem gradu. Pored rekonstrukcije zgrade koja će biti urađena po svim standardima kad je obrazovanje u pitanju, biće rekonstruisano i dvorište gde je planirana izgradnja atletskih staza, sportskih terena za fudbal, odbojku, rukomet, košarku i mobilijar gde će mladi moći kvalitetno da provode svoje slobodno vreme i van perioda za školu. To će biti pravi mali centar za dečije aktvinostu u Parunovcu. Fiskulturna sala škole biće urađena po svim standardima i pružiće uslove za bavljenje sportom učenika i za sportska takmičenja. Ovo je nešto što je nedostajalo našem gradu kako bi se školski sport razvijao i mogla da organizuju takmičenja na nivou škola u gradu. Vrednost radova koji treba da se realizuju procenjena je na 170 miliona dinara, dok je vrednost izrade projekta 2 miliona dinara.

Projekat je odobren krajem prošle godine i u prvoj polovini ove trebao je da se sprovede tender kojim bi se izvršio izbor izvođača i krenulo u rekonsturkciju škole. Nažalost pandemija koja nas je zadesila je odložila relaizaciju ovih aktivnosti, ali se od njih nije odustalo, jer je ovoj vlasti za razliku od prethodnih omladina na prvom mestu i ono što želimo jeste da stvorimo uslove da mladi ostaju, a ne da beže i svog grada.

Naravno, pored silnog truda i rada koji je uložen u prethodnom periodu i nažalost nije vidljiv javnosti, pojavi se uvek grupica ljudi koji pokušavaju sve da sebe istaknu kao velike patriote. Te tzv. lokal patriote nisu znale ništa drugo da rade nego da dočekuju delegacije svojih partijskih funkcionera ispred urušenog Doma kulture u Parunovcu grickajući semenke i kad su bili u poziciji da za svoje selo i mesto pojure da se nešto završi, pa i ta škola, to nisu učinili. Da se razumemo, problem sa zgradom škole ne datira od 2012. godine od kad je SNS na vlasti, već je to problem godinama unazad, kako u Parunovcu, tako i u mnogim drugim školama na teritoriji grada Kruševca. Toliko o tom njihovom lokal patriotizmu koji znaju samo da pokažu na društvenim mrežama kad treba da se cvrkuće po nalogu gazde.

Od realizacije ovog projekta ne odustajemo, očekujemo da će se uskoro krenuti sa realizacijom istog i da ćemo po okončanju rekonstrukcije škole i njenog dvorišta dobiti novi kutak gde će se deca razvijati, učiti i odatle izrasti u uspešne ljude koji će se boriti za svoj Kruševac.