Председник Скупштине Србије у РПК Крушевац

ВЕСТИ 9. марта 2014.

У наставку посете Крушевцу, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић посетио је Привредну комору где је разговарао са привредницима Расинског округа.

Присутне је поздравио председник Регионалне привредне коморе Предраг Вукићевић, а уводну реч дао је градоначелник Братислав Гашић.

Он је подсетио да је нова власт ступивши на дужност затекла веома лоше стање у Крушевцу. ИМК „14.октобар“ са 12,5 милијарди дуга, корпорацију „Трајал“ са власницима који не поштују уговорне обавезе, фабрику „Жупа“ пред гашењем и др. Компаније „Купер тајерс“, „Хенкел“ и „Дуропак“, добро приватизоване, тражиле су боље партнерске односе са локалном самоуправом, што би такође допринело унапређењу њиховог пословања. Добили су све тражене дозволе у рекордном року.

Крушевац је кроз активне мере запошљавања допринео смањењу броја незапослених и према висини уложених средстава спада у сам врх Србије.

„Довели смо Министра одбране и директоре РТБ „Бор“ и „Колубара“ да обнове и отпочну нову, ширу сарадњу са ИМК „14.октобар“, „Трајалом“, „Жупом“ и др. Од 12 ари затеченог плаца, данас у власништву Града имамо преко 100 хектара. Почињемо изградњу ауто -пута Појате – Прељина и настављамо све реформе локалне самоуправе које смо успешно започели, а уз подршку грађана ћемо и наставити“, закључио је Градоначелник.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић је истакао да је оно на шта се треба фокусирати у наредном периоду у општинама и градовима :комунална опремљеност, пореске олакшице, субвенционисање нових радних места, изградња партнерских односа са домаћим и страним инвеститорима , програм мера за елиминисање „сиве зоне“ итд.

У наредне две године, наставио је Стефановић, држава припрема пакет мера (субвенција) за пословање са међународном заједницом. То подразумева активну спрегу локалних самоуправа, регионалних Привредних комора, државе и привредника.

До краја године, чека нас усвајање 21 реформског закона, измене банкарског система у делу повољних кредитних линија и едукацију када је писање пројеката у питању. Новац је у европским фондовима, али без конкретних и квалитетних пројеката, биће недостижан.

Приоритет државне политике биће борба за нова радна места, довођење инвеститора и даљи степен уређења у свим сегментима друштва.

Након излагања председника Скупштине Србије, уследила је дискусија о наведеним темама.