GAŠIĆ: SNS ĆE VUČIĆU DATI ODREŠENE RUKE ZA PREGOVORE O VLADI

Kao vojnik stranke i neko ko poštuje sve stranačke odluke, poštovaću svaku odluku koju Predsedništvo Srpske napredne stranke bude donelo o budućim koalicionim partnerima, iako bi mi lično smetalo da sa mnom u vladi sede oni koji su do juče zagovarali nemire na ulicama i rušenje Srbije. Smetalo bi mi da sedim sa onima koji su zagovarali ukrajinski scenario i koji su Miroslava Miškovića delegirali za budućeg premijera Srbije – kaže u intervjuu za Danas potpredsednik SNS Bratisalav Gašić, komentarišući najavu lidera naprednjaka da će o budućoj vladi razgovarati i s predsednikom DS Draganom Đilasom.

Gašić je za Danas najavio i da bi Predsedništvo SNS trebalo da zaseda do kraja ove sedmice kako bi Aleksandru Vučiću dalo odrešene ruke da pregovara o formiranju nove vladajuće koalicije.

* Zašto je uopšte neophodno da razgovarate sa DS nakon onoliko ružnih reči u kampanji?

– Mi za njih ništa ružno nismo rekli, a Vučićev poziv je znak poštovanja onog dela Srbije koji je glasao za tu opciju. Uostalom, rano je da govorimo o koalicijama, ali ćemo razgovarati sa svima koji mogu da pomognu Srbiji. Ja mogu da razumem svaku opozicionu priču, ali ne i kritiku radi kritike.

* A šta ćete sa NDS Borisa Tadića, koji je, kako pišu pojedini mediji, za vas poželjan koalicioni partner, iako najviše kritikujete period njegove vladavine?

– Da vam ponovim, rano je da govorimo s kim ćemo u koaliciju, a to što ćemo razgovarati to je znak poštovanja prema onom delu Srbije koja je glasao za neku opciju.

* Ima li istine da je za SNS prihvatljiv SPS, ali ne i PUPS i JS Dragana Markovića Palme, sa kojim ste vi dobro sarađivali?

– Moj dobar odnos sa Palmom, kako kažete, svodi se na činjenicu da smo zajedno osnovali Udruženje gradova i opština, kako bismo jedni drugima mogli da pomažemo sagledavajući realne potrebe lokalnih samouprava. Jednom smo zajedno putovali i u Beč, ali ne bih sada govorio ko je poželjan partner, a ko nije. Svako ko želi da s dobrim idejama i dobrim radom pomogne da se Srbija vrati na pravi put uvek je dobrodošao.

* Kako komentarišete to što je Palma poražen od SNS u Jagodini?

– Iz svih izbornih rezultata se jasno vidi raspoloženje građana Srbije, kao i građana Jagodine, i to je moj jedini komentar.

* SNS neće tražiti smenu Palme onako kao što tražite smenu Veroljuba Stevanovića u Kragujevcu?

– To je priča o legalitetu i legitimitetu, ali nama svakako nije prioritet Palma. Mislim da je suviše rano za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, morali bismo da sačekamo da se formira vlada, da krene sa reformama, pa ćemo onda videti. Nama su prioritet Bojan Pajtić i Vlada Vojvodine, koja više nema nikakvog utemeljenja u volji građana.

* Pa, kada će uslediti pokrajinski izbori?

– Mi smo za te izbore potpuno spremni i oni bi morali hitno da se održe, jer je Vojvodina pod vladavinom Bojana Pajtića potpuno uništena. Nekada najbolje razvijen region Evrope sada je pao na najniže grane.

* Pajtić je raspoložen da se dogovori sa SNS da se, pod nekim uslovima, održe pokrajinski izbori…

– Ne bih da komentarišem tu njegovu izjavu, osim što primećujem da su sada svi spremni da se dogovaraju s nama.

* Zašto sami ne formirate Vladu Srbije, kada imate ubedljivu većinu u parlamentu? Da li na široj koaliciji insistirate zbog moguće odgovornosti?

– Ne plašimo se mi odgovornosti. Upravo zbog odgovornosti je naš predsednik Vučić i rekao da želi širi konsenzus kako bismo uspešno rešavali probleme u Srbiji. Potrebno je mnogo snage i odricanja da se ovako uništena zemlja vrati na pravi put.

* Da li ste razgovarali bar o imenima nekih budućih ministara?

– Nismo se bavili kadrovskim rešenjima. Sačekajte da se završi izborni postupak i da u parlamentu budu potvrđeni poslanički mandati. Kada se sve to završi i kada sve sagledamo, moći ćemo da govorimo i o konkretnim rešenjima.

* Očekujete li da budete deo Vučićeve vlade?

– To će zavisiti od predsednika Vučića, jer on odlučuje o timu koji će sastavljati. Jedno je sigurno – vlada će sigurno biti formirana pre 1. maja.

Autor: Mirjana R. Milenković

Novi dar – računari i klupe i stolice

Predsednik kompanije „Digit DOO“ iz Beograda, Kruševljanin Mihajlo Knežević i predstavnik „Hevlett Packard“ za Srbiju Aleksandar Atanacković, bili su danas gosti Gradonačelnika. I oni su se pridružili brojnom spisku donatora Grada.

„Digit DOO“ i kompanija partner „Hevlett Packard“ (osnovna delatnost im je kompjuterska tehnologija) donirali su dva vrhunska računara koji će biti uručeni sledeće nedelje.

I to nije sve. Opremili su dve školske učionice klupama i stolicama – Područno odeljenje u Meševu i Medicinsku školu u Kruševcu.

Područno odeljenje u Meševu pripada osnovnoj školi u Žabaru i izgrađeno je još davne 1928. Danas je pohađa samo 24 đaka, od prvog do četvrtog razreda u dva kombinovana odeljenja. Decenijama nije zanavljana oprema za učionice, tako da je današnji poklon, prema rečima direktora Miroljuba Pešića, prihvaćen sa oduševljenjem.

U Medicinskoj školi, nove klupe i stolice opremiće kabinet za fiziku, kako je nedavno, prilikom posete ovoj školi, obećao gradonačelnik Bratislav Gašić.

Mihajlo Knežević, Kruševljanin koji živi i radi u Beogradu, objasnio je lične motive za realizaciju ove humane akcije, upravo ljubavlju prema rodnom gradu.

Aleksandar Atanacković, predstavnik “ Hevlett Packard“ rekao je da im je želja bila da doniraju u obrazovanje i školovanje mladih ljudi, posebno u njihovoj profesionalnoj oblasti rada – informatici.

Inicijator darodavstva je takođe Kruševljanin Zoran Jovanović, a ukupna vrednost poklona procenjuje se na oko 3.500 evra.

Današnjem prijemu prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj i investicije Miroljub Ćosić.

Nova oprema za laboratoriju Dijagnostičkog centra

Dijagnostički centar Kruševac danas je dobio vredne poklone: 3 najsavremenija aparata za laboratorijsku analizu krvi i urina.

„Želim da se kao Gradonačelnik zahvalim prijateljima Kruševca (firma Labteh – Beograd), što su nam danas darivali donaciju vrednu čak 80.000 dolara. Korišćenjem ovih aparata smanjiće se manuelni rad i vreme analize, ali će i kvalitativno biti poboljšana usluga pacijentima“, rekao je obraćajući se medijima gradonačelnik Bratilav Gašić.

On je, tom prilikom, najavio i nabavku (takođe donacija) savremenog digitalnog rentgen aparata, kao i magnetne rezonance, a u najskorije vreme i mikroskopa „Nikon“ za potrebe Internog odeljenja kruševačke bolnice.

Ispred donatora, firme Labteh, dr Zoran Milić je izjavio da će se zanavljanjem stare opreme postići i efekat štednje. Aparati su francuske, japanske i kineske proizvodnje. Obuhvataju: biohemijski analizator velikog kapaciteta, aparat za elektrolizu i 5 Dif hematoloških analizatora. Njima će se vršiti složene analize krvi i urina, a uz njihovu donaciju idu i gratis reagensi za naredna 3 do 4 meseca. (postignuta cena za buduću kupovinu reagenasa je inače za 30 posto niža od najjeftinijih)

Sve ove donacije Domu zdravlja su u službi unapređenja usluga primarne zdravstvene zaštite, koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

Izjava Gradonačelnika Bratislava Gašića povodom novog incidenta

Gradonačelnik Bratislav Gašić dao je izjavu povodom bacanja eksplozivne naprave na vozilo odbornika Srpske napredne stranke Zorana Vulića.

„Posle samo nedelju dana od sličnog događaja koji se dogodio predsedniku Gradskog odbora Srpske napredne stranke i gradskom većniku Miloju Mihajloviću, mogu da kažem da najoštrije osuđujem ovakav incident.

Podvlačim, da nas niko neće ni na koji način zaplašiti i zaustaviti u borbi protiv korupcije i kriminala koju smo zacrtali.

Ukoliko je ovaj napad politički motivisan, naglašavam i podsećam da metode političke borbe ne smeju da budu agresivne i „prljave“. Treba održati korektan nivo u političkoj kampanji i predstavljati rezultate svoje stranke, a ne napadati druge. Nadležni istražni organi, policija i tužilaštvo obavljaju svoj deo posla i očekujem da će uskoro biti otkriveni počinioci.“

Završni miting Srpske napredne stranke, u Kruševcu, 12.03.2014. godine

Dana, 12.03.2014. godine u Sportskoj hali u Kruševcu, sa početkom u 18:00 časova, održan je veliki, završni miting Srpske napredne stranke. Mitingu je prisustvovalo 10000 ljudi. U hali je bilo 5000, i na platou ispred Hale sportova isto toliko ljudi, gde je bio postavljen veliki Video bim, tako da oni koji nisu bili u mogućnosti da uđu u halu, pratili su direktan prenos. Atmosfera je bila na nivou naprednjaka. Nakon mitinga organizovan je poklon koncert Amadeus benda, gde je sve proteklo u najboljem redu.