Redovna konferencija za novinare, 26.06.2019.

U prostorijama Srpske napredne stranke u Kruševcu 26.06.2019. godine, održana je redovna konferencija za medije. Na konferenciji je govorio Zoran Tomić, član Saveta za informisanje. Poštovani predstavnici medija dobar dan i dobrodošli na redovnu konferenciju za novinare Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kruševcu.

Naši sugrađani imaju prilike na svakom koraku da vide rezultate našeg rada. Puno toga smo uradili za prethodnih 7 godina, a još puno posla nas očekuje. Videli ste i sami na prethodnoj skupštini da neprestano radimo i zbog toga više nije ni čudno da se rebalans budžeta realizuje iz razloga povećanih prihoda koji dolaze u našu gradsku kasu. Ove godine nakon sprovedenog rebalansa čak 35% budžeta je opredeljeno za investicije i održavanje, što se u skorijoj istoriji grada nije desilo, a prethodne godine imali smo realizaciju budžeta u iznosu od 90% što je odličan rezultat. Grad Kruševac nema kreditno zaduženje, niti ima razloga i plan da se kreditno zaduži, jer za sve projekte koje radimo i koje želimo da realizujemo trudimo se da sredstva obezbedimo van naših poreskih obveznika, već od nadležnih ministarstava, fondacija kako domaćih tako i stranih. Zahvaljujući takvom angažovanju i radu uradili smo veliki broj ulica, trgova, kružnih tokova, uredili zelene površine, opremili naše ustanove za rad, organizovali brojne manifestacije i sportska dešavanja, a sve u cilju da podignemo kvalitet života u našem gradu i da naš grad bude uočljiv na mapi Srbije u svim aspektima, kako ekonomskim, tako i kulturnim, sportskim, turističkim, obrazovnim.

Postoje problemi koje je ovaj grad nasledio od prethodnih vlasti, problemi koje su neki gurali pod tepih, nisu želeli ili nisu hteli njima da se bave, a danas… gle čuda, bude se i znaju da o tome tvituju i piskaraju. Nije problem pisati o nečemu, jer papir trpi sve, ili u ovom slučaju internet, ali jeste problem kad se kritike pišu radi kritike i kad se u tom pisanju ne daju nikakva konkretna rešenja, predlozi ili barem usmerenja šta raditi, već se bave čistom demagogijom i populizmom. Ljudima je toga preko glave, to su jasno rekli 2012. godine, a onda 2013, 2014, 2016. i 2017. jasno potvrdili glasajući za program SNS koji nudi konkretna rešenja i koja iza svog rada ima konkretne rezultate.

Konkretno, JP „Toplana Kruševac“ potpisalo je ugovor sa izvođačima radova u vrednosti od 300.000.000 dinara, a sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja. To je više nego što je i obećano kad je predsednik Aleksandar Vučić posetio Kruševac i govorio o ovom problemu. Ovim ugovorom remont kotlova na gas i jednog kotla na ugalj biće završeni do 01.10.2019. godine, a remont drugog kotla na ugalj do 01.11.2019. godine i time ćemo rešiti problem koji toplana ima od poslednjeg remonta koji je obavljen 2006. godine. Do sad smo radili i na sanaciji toplovodne mreže i naša mreža koja je dugačka preko 40km je jedna od boljih u celoj Srbiji.

Kada govorimo o Apotekarskoj ustanovi Kruševac, niko neće radnike ove ustanove ostaviti na cedilu ili isterati na ulicu. Da je to cilj, kao što neki zli jezici pričaju, tj. cvrkuću, zar to ne bi uradili još odavno? Naš cilj je da apotekarska ustanova opstane, jer je javni interes da naši građani imaju gde da kupe lekove koji su im potrebni, cilj je i da na seoskom području postoje apoteke koje će obavljati svoje usluge, da uvek imamo jednu apoteku koja će dežurati non stop ali naravno sve u cilju da to bude funkcionalno, ekonomično i održivo. Zbog toga je na poslednjoj skupštini i usvojen predlog pokretanja postupka JPP sa elementima koncesije jer je to model koji se na primeru Novog Sada pokazao kao uspešan i model koji će pomoći da se reši problem naše apotekarske ustanove. Na ovaj način omogućićemo da se reši problem dugova koji su nastali, ali i da naša ustanova počne da funkcioniše po tržišnom modelu i postane konkurentna na farmaceutskom tržištu našeg okruga.

Vidite, svaki problem ima svoje rešenje, samo je potrebno uložiti vreme, resurse i biti posvećen da se to reši. Za neka rešenja treba malo više vremena, a do nekih se dolazi brže. Nažalost neki to ne shvataju, pa čak ni sad i posle se pitaju što nemaju podršku, zašto moraju da se „ujedinjuju“ da bi prešli cenzus. Mržnja, populizam i demagogija ne donose rezultate, već rad na terenu, posvećenost i strpljenje. Zbog toga su ostali na nivou da pišu šta god požele, da kroz pisanje ne kažu ništa konkretno i da druge nazivaju „malim veseljacima“ po nekim crtanim junacima. Nažalost, još nisu shvatili da oni sami nisu otišli dalje od tih crtanih junaka i da dokle god nemaju konkretne rezultate iza sebe, ali ne za svoj džep, već za svoju lokalnu zajednicu, neće nikad dobiti poverenje građana da vode ovaj grad.

Za razliku od njih koji znaju samo da slušaju sebe i svoje interese, mi smo spremni da slušamo naše sugrađane i da radimo sa njima na realizaciji njihovih inicijativa. Jedna od njih jeste i sređivanje prostorija mesnog odbora Koševi. Na njihovu inicijativu, uz podršku SNS i prijatelja stranke iz Koševa i drugih delova grada, aktivno se sređuju prostorije koje su godinama unazad bile zapuštene, kao i dvorište i igralište ispred. Nakon završenog renoviranja građani sela Koševi imaće prijatan ambijent za okupljanje, druženje i sportske manifestacije čime će se podići kvalitet života u ovom naseljenom mestu. Gradski odbor nastavlja i dalje da obilazi sva naseljena mesta na teritoriji grada i da kroz razgovor sa građanima osluškuje potrebe i aktivno radi na njihovom rešavanju. Pored ovih aktivnosti Savet za sport naše stranke organizuje u saradnji sa MO Lazarica turnir u basketu 3 na 3 „Lazarica 2019“ koji će se održati u subotu 29. juna sa početkom u 11 časova. Prijava ekipa vrši se neposredno pred sam početak turnira. Pozivamo sve naše sugrađane koji vole ovaj sport da nam se tog dana pridruže na terenu kako bi zajedno promovisali zdrav stil života. Ovo je samo jedna u nizu sportskih aktivnosti koje će Savet za sport realizovati ovog leta.

Koristim priliku da pozovem sve naše sugrađane da na Vidovdan 28. juna budu sa nama prilikom otvaranja dva kružna toka na trgu Kosturnica, trga glumaca i parka Srbija na Bagdali, jer to su samo neke od stvari koje je SNS u prethodnom periodu uradio da bi život građana bio bolji i lepši, a kako se bližimo jubileju proslave 650 godina od osnivanja našeg grada, videćete kakve ćemo rezultate tek ostvariti.

Mi želimo da naš grad vratimo na mesto koje zaslužuje, a to je mesto carskog grada koji je bio prestonica ove zemlje, mesto koje je rasadnik mladih talenata i mesto gde će se mladi vraćati i živeti.