РЕДОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ – 23 . АПРИЛ 2015. (ВИДЕО)

На данашњој редовној конференцији говорио је члан градског одбора Предраг Вукићевић и том приликом рекао:

Сећате се сви Ви када је формирана СНС колико смо се само трудили да добијемо медијски простор. Овде ћу морати да напоменем разлику од оних који су чинили тадашњу власт, данас на сву срећу опозицију, и нас из СНС. Ми смо у својим критикама увек износили  и конкретне предлоге за решавање проблема а не само критику зарад критике. На жалост, све наше конкретне предлоге и детаље многи медији су преносили тада најчешђе „ између осталог било је речи и о …“ не преносећи шта смо говорили. И нисмо се бунили ни замерали ни тада јер смо знали да се истина од грађане не може сакрити.

Ти исти људи који су ову земљу потпуно довели на руб егзистенције и банкрота државе у целини, ти исти људи који су више од деценије били на власти и нису се трудили да ураде апсолутно ништа осим за своју личну корист, данас се усуђују да питају „ Зашто?“. Зашто се Крушевац гради? Зашто се Србија гради? Уништили су привреду! Распродали су фабрике и истерали раднике на улицу а данас питају шта ће СНС са тим истим незапосленим радницима? Да ли заиста мисле да је народ заборавио ко је уништио предузећа? Да ли заиста мисле да је народ заборавио ко је продао њихова радна места?

Сада се неки истрошени политички а обогаћени на грбачи народа нуде чак и да те исте раднике које су истерали поведу у штрајк. Знате, јуче неком одрубите главу а онда се нудите да му главу однесте у библиотеку и научите је нечему. ДС је Понтије Пилат модерног друштва која се нуди да пронесе крст путем Христове голготе.

Predrag Vukicevic

Прошле недеље се у једном дневном штампаном медију који на очигледан и не прекривен начин ради на рушењу стабилности државе пренео став једног од многих Пилата ДС како је посао важнији од макета и цркава.  Ми користимо прилику да питамо госп. Павловића некадашњег градоначелника, шта је он урадио за наш град? Јесу ли бар макете остале после њега? Ни играчку из чоколадног јајета није саставио и поклонио граду док је био градоначелник а да не говоримо о крупнијим стварима. Питамо и некадашњег градоначелника, магистра, машинског инжењера, како је дошао до закључка да је сувишан простор од 4 квадратна метра по раднику ако се гради хала од 15.000 м2 за 3.000 радника који би требали да буду запослени? Ако је користио ону просту математику коју једино познају кадрови ДС-а па поделио 15.000 са 3.00 добио би 5 квадратних метара а не 4. Али и да му опростимо математику, мада не би требали једном магистру машинства,  и стручност коју су доказали кадрови ДС-а и њихове високе школе,  мисли ли магистар Понтије да су прозводне хале дискотеке па да се квадратни метар производне хале дели са бројем запослених? И није важно то што су за више од 10 година власти показали и доказали колико незнају, важно је да њему сметају макете и цркве. И не само то. Њима смета и уређење стадиона, и то што је Крушевац добио епархију, и што се град плански уређује и развија, и што се трудимо свим силама да спасемо оно што се може спасти после економског уништења од стране ДС. И драго нам је да је тај дневни лист показао своје право лице преневши и изјаву „грађана“ иначе пријатеља дописника тог листа, који се и поред тога што је сам трећи дан Васкрса смогао снаге да пред Богом изговори како би требало правити макете политичара од воска СПЦ. Онима који су овако стручни и који хуле на Бога и цркву на један од највећих црквених празника заиста је тешко  објаснити развој Крушевца и градњу цркава и из тог разлога не желим да трошим Ваше и наше време.

Оно на шта овом приликом желим да укажем је између осталог оно што већина Вас који савесно и професионално обављате свој посао знате. Али зарад оних који на најпрљавији начин то чине и зарад информисања грађана морамо да напоменем.

Суштина новинарске професије и сврха је да на прави, истинит и благовремен начин информише грађане тако што ће пренети дешавања а не тако што ће сами конструисати приче које немају утемељење у истини. СНС се апсолутно залаже за слободу медија и сматрамо да је стање медија у Србији знатно узнапредовало. Ако се неки, и ако је то кажњиво Законом, усуђују да премијера и министре назову најпогрднијим именима и при томе не сносе никакву одговорност, па није ли то и више него слобода?

Проблем настаје онда када поједини медији свесно и злонамерно утичу на креирање јавног мњења преузимајући кораке који нису, не требају да буду и не односе се ни у ком погледу на информисање грађана. Овде говорим о писању наводног „Отвореног писма“ једног дневног листа премијеру и министрима у којима им се говори да је „ Време да оду“. СНС то карактерише не као отворено писмо већ као чисту страначку преписку путем које одређене интересне групе покушавају да наруше стабилност у држави. Сматрамо да је чиста морална злоупотреба професије да главни уредник медија оцењује време за било чију смену и одузима мандате онима којима су грађани Србије дали поверење?

Даћу Вам још неке од примере. На интернет порталу тог листа, у делу где су коментари, можете пронаћи искључиво негативне коментаре. Онима који се не разумеју у савремне медије морам то да појасним. Да би неко оставио коментар, он унесе текст који лице ангажовано од тог медија тзв. Администратор селектује тј. Одобрава да се објави или не. Такође ко нема коментар може да изабере плус ако дели мишљење са таквим коментаром или минус ако не дели. Да би неко дао плус на коментар као ознаку да се слаже са коментаром или минус да се не слаже са коментаром не утиче особа која контролише тзв. Администратор. Е сада, питамо Вас да ли је могуће да имате на једном сајту искључиво негативне коментаре који апсолутно имају више минуса него плусева? Да ли је могуће да чак и по 70.000 људи оцени нешто као да се са тиме не слаже а нико од 70.000 људи не остави позитиван коментар? Наравно да није могуће већ администратор тог дневног листа искључиво одобрава коментаре који говоре против власти. Даље, као напомена на том порталу стоји да увредљиве речи нису дозвољење као ни вређање а онда у истим тим коментарима пронађете најпогрдније речи и увреде. Важно нам је да грађани знају да на коментаре такве садржине не обраћају пажњу јер се ради о коментарима које постављају особе које су за то ангажоване и плаћене да у интересу одређених тајкуна и опозиционих партија раде на промени свести читалаца. За такав ангажман тајкунски лобији и опозиционе партије плаћају у дневницама, месечним хонорарима и сендвичима.

Ви сви знате да сте увек добродошли и чак и позивани на наше конференције. Увек сте имали потпуну слободу шта ће те са конференције да пренесете и на који начин. Оно што је за нас потпуно не прихватљиво а верујем и за грађане Србије је да неко износи неистините податке. Само у последњем чланку тог дневног листа се каже да Град Крушевац гради халу за американце. Апсолутно нетачно! Никаква хала се не гради за американце. Затим се каже да је град донео одлуку да се кредитно задужи. Опет неистинито изношење чињеница ( нећу да употребим реч ЛАЖ јер би онда били као они). За изношење увреда и неистинитих чињеница СНС ће размислити да ли ће сада или у будуће покренути одговарајуће законске радње а у циљу заштите часне новинарске професије и адекватног информисања грађана Србије.

Вама који делите професију са таквим особама остављам да просудите о вашим колегама и његовом кредибилитету да се таквом професијом баве брукајући је, а верујем да грађани већ имају своје мишљење и суд.