Unija žena SNS Kruševac posetila Centar za osobe sa invaliditetom

Članice Unije žena Srpske napredne stranke Kruševac posetile su danas Centar za osobe sa invaliditetom u Kruševcu.

unijazena10

Poseta je organizovana povodom predstojećeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, a članice su obradovale korisnike centra prigodnim poklonima i prilikom za druženje.

unijazena7

Zadatak žena Unije je da se izbore za bolji život u sredini u kojoj žive , da brinu o deci, mladima , starima, da se bave humanitarnim radom i da organizuju razne kreativne radionice.

unijazena6

Korisnici Centra za osobe sa invaliditetom zahvalili su se na druženju i poklonima putem svoje zvanične Fejsbuk stranice, što govori o tome da je poseta u potpunosti uspela.

unijazena3

Centar za osobe sa invaliditetom je ustanova čija je delatnost boravak, ishrana, vaspitno-obrazovni rad i radni tretman u okviru celodnevnog zbrinjavanja dece i odraslih ometenih u razvoju, kao i pomoć u kući.

unijazena5

unijazena4

Saopštenje SNS povodom pokušaja destabilizacije Srbije preko dnevnih novina

Gradski odbor Srpske napredne stranke Kruševac oštro osuđuje napade na premijera Vučića, a sve u cilju destabilizacije države.

Ovo su već učestali pokušaji kompromitovanja premijera i Vlade koju vodi, ali kao što su i do sada bili, ostaće neuspešni. Srpska napredna stranka, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, nastaviće da se bori protiv korupcije i kriminala i ovakvi jeftini trikovi je neće zaustaviti.

Gradski odbor Srpske napredne stranke Kruševac daje punu podršku premijeru Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za bolji život svih građana Republike Srbije.

logo sns krusevac

Saopštenje ministra odbrane Bratislava Gašića

Ministar odbrane Bratislav Gašić oštro je večeras osudio najnoviji pokušaj medijskog rušenja ugleda i integriteta premijera Aleksandra Vučića, sa ciljem destabilizacije Srbije.

Gašić je ukazao na činjenicu da ovo nije prva, već poslednja u nizu konstruisanih afera, osmišljenih, kako je rekao, isključivo sa ciljem da se kompromituje premijer, koji je preokrenuo negativne tokove u Srbiji, izveo zemlju iz predstečajnog stanja, pokrenuo reforme i obezbedio uglednu poziciju i vlade koju vodi i države Srbije na međunarodnoj sceni.

„Simptomatično je da se ovakve afere konstruišu po pravilu pre ili posle značajnih iskoraka Srbije“, rekao je Gašić Tanjugu i podsetio da u sedmici pred nama Beograd postaje diplomatski centar i mesto ministarske konferencije OEBS.

Gašić je takođe istakao da bezrezervno podržava premijera, kao što mu veruje i ogroman broj građana Srbije.

Savet za komunalne delatnosti radi punom parom

Savet za komunalne delatnosti radio je danas na stepenicama pored igrališta iza zgrade SUĐ-a. Ova donacija članova Srpska napredne stranke pomoći će umnogome i deci i starijim licima jer omogućavaju lakši prilaz.

sudj3

Plan je da se osposobi i staza oko terena za košarku, kao i da se promene sijalice da bude dovoljno osvetljeno.

sudj2

Savet za komunalne delatnosti daje veoma dobre rezultate i nastaviće istim intenzitetom na poboljšanju uslova zivota građana.

Šta je mamografija?

U organizaciji Srpske napredne stranke danas je u Mesnoj zajednici Modrica održano predavanje na temu Šta je mamografija. Tribinu su držale dr Vesna Spirić i dr Ljiljana Avramović. Ljiljana Pantelić bila je konferensije, a domaćin skupa bila je Zorica Stojaković, odbornik SNS u Skupštini grada . Svi koji su došli na tribinu dobili su simbol borbe protiv ove opake bolesti koja pogađa isključivo žensku populaciju. Ovo je samo jedna u nizu tribina u organizaciji SNS . Tribine će se održavati svuda gde za to bude interesovanja. Prenosimo deo predavanja.

mamografija1

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kavalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Pre mamografskog pregleda ne bi trebalo koristiti dezodorans, puder ili parfem čije se čestice vide na snimku i remete radiologa u proceni mamografskog snimka. Mamografija se izvodi snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje

Skrining raka dojke podrazumeva  prepoznavanje do sada  neprepoznate bolesti korišćenjem skrining testa, metodom  mamografskog  pregleda kod prividno zdravih žena, sa ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke, kada ga je lakše lečiti i kada postoji najveća verovatnoća izlečenja.

mamografija2

Organizovanim skriningom na rak dojke mamografskim pregledom, obuhvaćene su žene starosne dobi od 50 do 69 godina života, kao populacija za koju se u organizovanom skriningu dobijaju najbolji rezultati, ranog otkrivanja raka dojke. Naime, analiza kretanja obolevanja žena od raka dojke u Evropi pokazala je trendove porasta kod žena starijih od 50 godina, tako da je uvođenjem organizovanog skrininga u našoj zemlji prihvaćena evropska preporuka za populaciju žena od 50- 69 godina života.

Prema evropskim standardizovanim nalazima i preporukama mamografsko testiranje u organizovanom skriningu se ponavlja na svake dve godine za populaciju žena od 50 do 69 godina.

Mamografsko snimanje nije toliko efikasno kod mlađih žena u odnosu na žene starije od 50 godina, jer se kod mlađih žena zbog veće gustine tkiva dojke promene detektuju mnogo teže, a  takođe je i učestalost javljanja raka dojke manja kod žena mlađih od 50 godina.

Mamografsko snimanje dojki izvode obučeni radiološki tehničari. Pregled podrazumeva rendgensko snimanje tokom koga se dojka postavlja između dve ploče i pažljivo i čvrsto pritiska kako bi se izvelo snimanje. Na isti način se tokom pregleda snima i druga dojka.

Tokom mamografskog snimanja se dojka postavlja između dve ploče i čvrsto i veoma pažljivo pritiska kako bi se omogućilo snimanje. Pritisak traje vrlo kratko i za većinu žena je bezbolan, mada neke žene mogu osetiti blagu neprijatnost ili kratkotrajan bol tokom snimanja.

mamografija3

Mamografija kao metoda skrininga raka dojke je međunarodno priznata dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka dojke, praćena kontrolom kvaliteta. Doza zračenja kojoj je svaka učesnica izložena za vreme snimanja je prihvatljiva. Svetska istraživanja pokazuju da žene mamografskim snimanjem imaju veće koristi kod skrininga raka dojke nego štete.

Većina međunarodnih stručnjaka se slaže da rano otkrivanje raka dojke mamografskim snimanjem spašava živote, jer se otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi povećavaju šanse za izlečenje, omogućava primena poštednih hirurških intervencija, smanjuje invalidnost i povećava kvalitet života.

Mamografsko snimanje u okviru organizovanog skrining programa je za sve učesnice skrininga besplatno.

U toku 2 godine koliko traje jedan ciklus skrininga biće sukcesivno određenim redosledom pozivane sve žene iz ciljne populacije, tako da ćete i vi biti pozvani u ovom ciklusu.

Ukoliko ste sami napipali čvorić u dojci,potrebno je da se odmah  javite Vašem lekaru kako bi se dogovorili o daljoj dijagnostici i lečenju. Skrining mamografija se u okviru organizovanog skrininga radi kod naizgled zdravih žena koje nemaju vidljivih promena na dojci.

Ukoliko su Vaši rezultati skrining mamografije u redu, nakon dve godine ćete dobiti poziv da obavite sledeću mamografiju u novom ciklusu skrininga. U međuvremenu ukoliko primetite bilo kakve promene javite se odmah Vašem lekaru.

Rizik za nastanak raka dojke je veći kod žena koje više godina koriste hormonsku terapiju. Rizik se povećava sa dužinom korišćenja terapije i smanjuje se nekoliko godina nakon prestanka uzimanja terapije.

Trenutno skrining mamografija daje najpreciznije rezultate u ranom otkrivanju raka dojke, a takođe i najnovije metode lečenja i operacije raka dojke daju dobru prognozu u ishodu lečenja i povećanju kvaliteta života kod osoba kojima je dijagnostikovan rak dojke.

Kakva su iskustva drugih zemalja u organizovanom skriningu?

Istraživanja pokazuju da na svakih 1000 žena koje su obuhvaćene organizovanim skriningom svake dve godine, 7-9 žena manje umire pre 79 godine života.