РЕДОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ – 30 . АПРИЛ 2015. (ВИДЕО)

Predrag VukicevicСкупише се неки прошле недеље пред дерби у Београду и рекоше како су нови !? И рекоше како су то они нови који су нас вероватно случајно и пре 20 година лагали са тог истог места. То су они нови који су и режимску власт спроводили више од 10 година. Можда јесу нови самима себи, или би то волели да буду, да их народ не препозна, за нас су то само стари познати глумци у покретном циркусу Бојана Пајтона. То су она иста лица која су уместо дијагноза добила функције. И можда су они заборавили сами себе али Србија није њих.

Изашла је самозвана влада из сенке, како је народ назива „влада из ладовине“, па би да осветљава Србију!? Осветлила би је још неким криминалним приватизацијама. Осветлила би је својим тајкунима . Осветлио би и Зоран Живковић још један бесповратни кредит за свој џеп. Осветлио би мало и своју Новац странку… Али неће моћи! Народ Србије их памти све такве нове. Народ Србије данас због њих нема посла а земљу једва опорављамо. И зато нису требали да ставе жуманце на позив за митинг већ мућак. Онакав празан какву су оставили Србију када су тако нови отишли са власти. Осенчена господо, ваша снага је таман толика да изведете на трг све оне које сендвичима плаћате да остављају коментаре у медијима.

Ваша снага коју сте показали и колико вас има сасвим сигурно да вам је за сенку на влади довољна и љубичица. Оваква лифт опозиција показује само колико поверење грађани Србије имају у политику коју спроводи Александар Вучић и СНС.

А ево још тог њиховог осветљавања. Када Александар Вучић помогне Новом Пазару да добије 7 милиона евра инвестиција, а да људи тамо не памте када су последњи пут добили неку донацију, онда се медији у рукама тајкуна огласе саопштењем како је додељивање почасног грађанина Новог Пазара Александр Вучићу понижење за Нови Пазар. Али зато се у истом периоду огромним насловом обележи како се Оља Бећковић награђује звањем почасне грађанке Шапца ни мање ни више него због поштовања људских права. Дакле, продавачица магле има веће заслуге због изговорених речи против власти него помоћ од 7 милиона евра које је уручио премијер Србије?

СНС неће да дозволи да се замењују тезе. Предузећа и државу је уништила ДС и они који су се крили под заставом уздигнуте песнице а онда ту исту песницу раширили и завукли у џепове грађана. И немојте да бринете за раднике чија сте предузећа рспродали и уништили. Рука која сахрањује никог није откопала па неће ни ваша ма којим се триковима и обманама служили. Народ неће да дозволи да нам било ко украденом свећом осветљава сунце.

Останите у сенци јер тамо једино припадате!

РЕДОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ – 23 . АПРИЛ 2015. (ВИДЕО)

На данашњој редовној конференцији говорио је члан градског одбора Предраг Вукићевић и том приликом рекао:

Сећате се сви Ви када је формирана СНС колико смо се само трудили да добијемо медијски простор. Овде ћу морати да напоменем разлику од оних који су чинили тадашњу власт, данас на сву срећу опозицију, и нас из СНС. Ми смо у својим критикама увек износили  и конкретне предлоге за решавање проблема а не само критику зарад критике. На жалост, све наше конкретне предлоге и детаље многи медији су преносили тада најчешђе „ између осталог било је речи и о …“ не преносећи шта смо говорили. И нисмо се бунили ни замерали ни тада јер смо знали да се истина од грађане не може сакрити.

Ти исти људи који су ову земљу потпуно довели на руб егзистенције и банкрота државе у целини, ти исти људи који су више од деценије били на власти и нису се трудили да ураде апсолутно ништа осим за своју личну корист, данас се усуђују да питају „ Зашто?“. Зашто се Крушевац гради? Зашто се Србија гради? Уништили су привреду! Распродали су фабрике и истерали раднике на улицу а данас питају шта ће СНС са тим истим незапосленим радницима? Да ли заиста мисле да је народ заборавио ко је уништио предузећа? Да ли заиста мисле да је народ заборавио ко је продао њихова радна места?

Сада се неки истрошени политички а обогаћени на грбачи народа нуде чак и да те исте раднике које су истерали поведу у штрајк. Знате, јуче неком одрубите главу а онда се нудите да му главу однесте у библиотеку и научите је нечему. ДС је Понтије Пилат модерног друштва која се нуди да пронесе крст путем Христове голготе.

Predrag Vukicevic

Прошле недеље се у једном дневном штампаном медију који на очигледан и не прекривен начин ради на рушењу стабилности државе пренео став једног од многих Пилата ДС како је посао важнији од макета и цркава.  Ми користимо прилику да питамо госп. Павловића некадашњег градоначелника, шта је он урадио за наш град? Јесу ли бар макете остале после њега? Ни играчку из чоколадног јајета није саставио и поклонио граду док је био градоначелник а да не говоримо о крупнијим стварима. Питамо и некадашњег градоначелника, магистра, машинског инжењера, како је дошао до закључка да је сувишан простор од 4 квадратна метра по раднику ако се гради хала од 15.000 м2 за 3.000 радника који би требали да буду запослени? Ако је користио ону просту математику коју једино познају кадрови ДС-а па поделио 15.000 са 3.00 добио би 5 квадратних метара а не 4. Али и да му опростимо математику, мада не би требали једном магистру машинства,  и стручност коју су доказали кадрови ДС-а и њихове високе школе,  мисли ли магистар Понтије да су прозводне хале дискотеке па да се квадратни метар производне хале дели са бројем запослених? И није важно то што су за више од 10 година власти показали и доказали колико незнају, важно је да њему сметају макете и цркве. И не само то. Њима смета и уређење стадиона, и то што је Крушевац добио епархију, и што се град плански уређује и развија, и што се трудимо свим силама да спасемо оно што се може спасти после економског уништења од стране ДС. И драго нам је да је тај дневни лист показао своје право лице преневши и изјаву „грађана“ иначе пријатеља дописника тог листа, који се и поред тога што је сам трећи дан Васкрса смогао снаге да пред Богом изговори како би требало правити макете политичара од воска СПЦ. Онима који су овако стручни и који хуле на Бога и цркву на један од највећих црквених празника заиста је тешко  објаснити развој Крушевца и градњу цркава и из тог разлога не желим да трошим Ваше и наше време.

Оно на шта овом приликом желим да укажем је између осталог оно што већина Вас који савесно и професионално обављате свој посао знате. Али зарад оних који на најпрљавији начин то чине и зарад информисања грађана морамо да напоменем.

Суштина новинарске професије и сврха је да на прави, истинит и благовремен начин информише грађане тако што ће пренети дешавања а не тако што ће сами конструисати приче које немају утемељење у истини. СНС се апсолутно залаже за слободу медија и сматрамо да је стање медија у Србији знатно узнапредовало. Ако се неки, и ако је то кажњиво Законом, усуђују да премијера и министре назову најпогрднијим именима и при томе не сносе никакву одговорност, па није ли то и више него слобода?

Проблем настаје онда када поједини медији свесно и злонамерно утичу на креирање јавног мњења преузимајући кораке који нису, не требају да буду и не односе се ни у ком погледу на информисање грађана. Овде говорим о писању наводног „Отвореног писма“ једног дневног листа премијеру и министрима у којима им се говори да је „ Време да оду“. СНС то карактерише не као отворено писмо већ као чисту страначку преписку путем које одређене интересне групе покушавају да наруше стабилност у држави. Сматрамо да је чиста морална злоупотреба професије да главни уредник медија оцењује време за било чију смену и одузима мандате онима којима су грађани Србије дали поверење?

Даћу Вам још неке од примере. На интернет порталу тог листа, у делу где су коментари, можете пронаћи искључиво негативне коментаре. Онима који се не разумеју у савремне медије морам то да појасним. Да би неко оставио коментар, он унесе текст који лице ангажовано од тог медија тзв. Администратор селектује тј. Одобрава да се објави или не. Такође ко нема коментар може да изабере плус ако дели мишљење са таквим коментаром или минус ако не дели. Да би неко дао плус на коментар као ознаку да се слаже са коментаром или минус да се не слаже са коментаром не утиче особа која контролише тзв. Администратор. Е сада, питамо Вас да ли је могуће да имате на једном сајту искључиво негативне коментаре који апсолутно имају више минуса него плусева? Да ли је могуће да чак и по 70.000 људи оцени нешто као да се са тиме не слаже а нико од 70.000 људи не остави позитиван коментар? Наравно да није могуће већ администратор тог дневног листа искључиво одобрава коментаре који говоре против власти. Даље, као напомена на том порталу стоји да увредљиве речи нису дозвољење као ни вређање а онда у истим тим коментарима пронађете најпогрдније речи и увреде. Важно нам је да грађани знају да на коментаре такве садржине не обраћају пажњу јер се ради о коментарима које постављају особе које су за то ангажоване и плаћене да у интересу одређених тајкуна и опозиционих партија раде на промени свести читалаца. За такав ангажман тајкунски лобији и опозиционе партије плаћају у дневницама, месечним хонорарима и сендвичима.

Ви сви знате да сте увек добродошли и чак и позивани на наше конференције. Увек сте имали потпуну слободу шта ће те са конференције да пренесете и на који начин. Оно што је за нас потпуно не прихватљиво а верујем и за грађане Србије је да неко износи неистините податке. Само у последњем чланку тог дневног листа се каже да Град Крушевац гради халу за американце. Апсолутно нетачно! Никаква хала се не гради за американце. Затим се каже да је град донео одлуку да се кредитно задужи. Опет неистинито изношење чињеница ( нећу да употребим реч ЛАЖ јер би онда били као они). За изношење увреда и неистинитих чињеница СНС ће размислити да ли ће сада или у будуће покренути одговарајуће законске радње а у циљу заштите часне новинарске професије и адекватног информисања грађана Србије.

Вама који делите професију са таквим особама остављам да просудите о вашим колегама и његовом кредибилитету да се таквом професијом баве брукајући је, а верујем да грађани већ имају своје мишљење и суд.

 

РЕДОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ – 14 . АПРИЛ 2015. (ВИДЕО)

Христос Васкрсе! Драги представници медија, желим вам поводом тог радосног празника пуно среће и успеха у раду!

Данас је сазвана конференција за новинаре јер желимо да најавимо спортски спектакл, ветерполо утакмицу репрезентација Србије и Русије, која се игра у оквиру Светске лиге, а шампионску титулу брани наша репрезентација,  и да објавимо да је потпредседник Српске напредне странке, Братислав Гашић са својом породицом ктитор храма Светог Јована на Багдали!

Овога пута поред мене обратиће вам се Саша Стефановић, председник Ватерполо клуба „Расина“ и Немања Марјан, генерални секретар Ватерполо савеза Србије и члан Главног одбора Српске напредне странке.

Познато вам је да је Српска напредна странка увек са својим народом, да је дели судбину и да се труди да подели и радост и , ако је у могућности, да олакша тешкоће реалног живота. Тако је и овог пута на Васкрс била са својим суграђанима и делила Васкршња јаја. Делегације наше странке, обишле су оне који за тај пранзник нису са својим најближима. Посетили су Дом за децу „Јефимија“, Дечије одељење Крушевачке болнице, Геронтолошки центар…Како су то пренели медији, на Васкрс на Багдали, освештан је нови храм Српске православне цркве, посвећен Светом Јовану . Било је писања и нагађања , нарочито по крушевачким порталима, али у конотацији која није примерена једном таквом гесту ктитора Цркве Св. Јована на Багдали. Но, то писање нема карактер вечности, јер се сасвим сигурно не посвећује Богу, већ ситносопственичким интересима, њихових патрона.

У недељу на Багдали у присуству бројних верника, представника политичког и јавног живота града, епископ крушевачки господин Давид, уз саслужење свештенства освештао је на Багдали камен темељац и у темељ положио Повељу за Цркву Светог Јована Крститеља, чији је ктитор породица Гашић.

Породична слава, породице Гашић је Свети Јован Крститељ и ова Црква чији он ктитор , заједно са члановима своје породице, посвећена је претечи, пророку и крститељу Јовану. Министар одбарне Братислав Гашић том приликом, који је са својом и породицом брата Бобана присуствовао освештавању камена темељца будућег храма који би, очекује се, требало да буде завршен до Видовдана. Најавио и да ће се за Видовдан кренути са изградњом још једног храма. Радове на цркви изводи реномирана грађевинска фирма Власинац игда, а та фирма иза себе има радове на око 10 цркава, што гарантује да ће се испоштовати рок и да ће за Дан Крушевца, за Видовдан, бити завршена.

Као што знате, вечерас се одиграва ватерполо утакмица Русија : Србија, у оквиру Светске ватерполо лиге. Све је урађено да Крушевац буде поново изванредан домаћин. Познато је да је Србија у Крушевцу играла 2011. када је неочекивано поражена од Немачке 9:8. Пре тога на турниру Трофеј Југославија 2000 Крушевац је, али на отвореним базенима био изванредан домаћин.

Србија је бранилац трофеја Светске лиге, али овогодишње такмичења има посебан значај пошто ће победник изборити директан пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. С обзиром на важност утамице, биће спроведене мере безбедности највишег нивоа, а за реализацију спортског надметања овог ранга, биће ангажована лиценцирана лица.

Са надлежним службама договорена је монтажа трибина и семафора. Просторије Спортског центра које ће се користити за потребе одржавања утакмице су окречене, расвета функционише беспрекорно, а сређене су и зелене површине. Комуналне и инспекцијске службе појачано ће третирати прилазне путеве.

Тим поводом обратиће Вам се Саша Стефановић председник Ватерполо клуба Расина-односно Немања Марјан, генерални секретар Ватерполо клуба Србије и члан Главног одбора Српске напредне странке.

Српски ватерполисти су јуче око 17.30 стигли у Крушевац, где вечерас у 19 сати  играју  против Русије последњу утакмицу у групи квалификација Светске лиге. Србија још само теоретски може да изгуби прво место а та теорија се своди на победу Русије од најмање десет голова разлике. У то не верују ни само играчи које предводи селектор Еркин Шагајев. Србија је забележила свих пет победа у групи. У првом делу у Астрахану је савладала Русију 17:8 играјући са подмладјеним саставом. То је био и једини пораз домаћина предстојећег светског првенства.

Имамо обавезу да одиграмо добро и победом ставимо тачку на успешну серију. Разлика у квалитету је на нашој страни али то треба показати у базену. У сваком случају тражићу најозбиљнији приступ јер је ред да се публици у Крушевцу представимо у лепом издању – рекао је селектор Дејан Савић.

Пре синоћног тренинга организован је сусрет са медијима у чему је учествовао и један од партнера ВСС реномирана фирма ОМВ.

РЕДОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ – 08 . АПРИЛ 2015. (ВИДЕО)

Повод сазивања конфренције за медије намеће меторолошка ситуација. Као што сте већ извештавали Водостај на Јужној Морави код тачке Мојсиње је у постепеном порасту и креће се у границама ванредне одбране од поплава. Стање се редовно прати од свих релевантних фактора на терену и подаци пристижу из часа у час Штабу за ванредне ситуације. Из тог разлога  на овој конференцији за новинаре обратиће вам се Душан Тодоровић заменик команданта Штаба за Ванредне ситуације града Крушевца. Упознаће вас са данашњом ситуацијом на терену и свим активностима које се примењују , како би се стање нормализовало и вратили се људи нормалном функционисању на терену који је погођен елементарним непогодама.

„Тренутно актуелно стање на територији града Крушевца је следеће:

– Стање на Јужној Морави је ниво реке од 479 цм и на снази је ванредна одбрана од поплава и тренутно је у благом опадању. Стање се редовно прати од стране секретара МЗ Ђунис, Комуналне полиције и ВСЈ Крушевац. Припремљени су џакови са песком и обавештени сви потенцијално угрожени од стране Ј. Мораве.

– Снадбевање водом за пиће је свакодневно од стране ЈКП Водовод Крушевац – аутоцистерном у Ђунису

– Екипе ЗЗЈЗ су присутне на терену и врше проверу бунара.

– Западна Морава је на коти 135 цм и у опадању  je. Стање се непрекидно прати. Рибочувари ин Служба МЗ.

– По извештају Рибочуварске службе, лево и десно од обале реке З.Мораве кроз нас.места Бела вода, Кукљин, Јасика, Гавез , Шанац, Читлук, Бивоље, Макрешане услед пораста висине нивоа воде дошло је до изливања на плављења сада је  после делимичног повлачања  Западне Мораве у корито око 80 хектара пољопривредног земљишта.

-На територији града Крушевца у току претходна 3 дана 6., 7. и 8 (72 сата) сата пало је око 38,6 л/м3 кише.

-Река Расина, је у благом порасту  на мерној станици Равни износи  128 цм, и на улазу у језеро Ћелије проток је 20м3/с

-ЈКП Водовод Крушевац по извештају руководилаца служби редовно прати стање на водозахвату језера Ћелије и тренутно испуштање је 28,5м3/с.

– ЈКП Водовод је имао 7.04.-15 интервенција,  а 08.04. – 2 интервенције на фекаланој канализацији, .

– Ломничка, Наупарска и Трмчарска река , налазе се  у својим коритима тако да нема изливања. Исто стање је и са Срндаљском реком и Рибарском реком .

– Стање бујичних потока (Бунарац, Кошијски, Мачковачки, Гарски, Вучачки и други ) на територији града Крушевца је за сада стабилно.

– Информација од стране Метеролошке станице Крушевац на Јастребцу има 2 цм снега, на Гочу 45 цм , а Крива река (Копаоник) 23 цм снега.

– По извештају Ед Крушевац-снадбевање електричном ентргијом на територији града Крушевца је редовно,

– По извештају Службе МЗ. У нм.Лазаревац, Пасјак, Мала Река Пољаци, Себечевац  и Коморане примећена је активност старих клизишта. За сада нема угрожавања Инфраструктуре и објеката.

– Пут Сушица –Станци још увек није проходан.

О предузетим активностима и стању на терену надлежне службе, предузећа и установе (Служба за ванредне ситуиације градске управе града Крушевца, Комунална полиција, Служба месних заједница, ЈКП Водовод Крушевац, Рибочуварска служба као и чланови тима за одбрану од поплава Градског штаба за ванредне ситуације Града Крушевца прате актуелно стање на терену и редовно достављају извештаје Служби за ванредне ситуације, Градске управе Града Крушевца.“

РЕДОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ – 01 . АПРИЛ 2015.

Пре него Вам се обратим, желим да се захвалим на одзиву и изразим наду да је то производ досадашње добре сарадње.

На данашњој конференцији за новинаре говориће Гордана Николић, директорка Туристичке организације града Крушевца и Предраг Вукићевић, председник Регионалне привредне коморе Крушевац. Само њихово појављивање даје одговор на ваше питање о чему ће се разговарати у наредних десетак – петнаест минута.

Познато Вам је да се Регионална привредна комора Крушевац, као добровољна и слободна асоцијација привреде са подручја Расинског округа, бави подстицањем привредног развоја пружањем услуга предузећима и предузетницима на домаћем и иностраном тржишту. Услуге РПК треба да одговоре потребама привреде на пољима повезивања привреде и извора финансирања, пласмана роба и услуга, маркетинга и промоције, информатичко-техничке подршке, едукације, информисања, посредовања у контактима са државном и локалном администрацијом, међународним организацијама и представљања у најширем смислу.

Моје је мишљење, а уједно и став Општинског одбора Српске напредне странке у Крушевцу, да прошлог четвртка у Крушевачком позоришту одржана свечаност, поводом доделе признања „Капетан Миша Анастасијевић“ у организацији агенције „Медиа-Инвент“ из Новог Сада, Новосадског и Београдског универзитета, као и Регионалне привредне коморе Крушевац, управо и добар повод и разлог да Вам се обрати Предраг Вукићевић, председник РПК .

Ви сви пратите рад и активности Регионалне привредне коморе. Познато Вам је да је нааша мисија, мислим пре свега на РПК, стварање пословног окружења у коме ће бити могуће остварити и ојачати значајне пословне контакте. Пружамо широк спектар услуга нашим чланицама. Ове услуге су замишљене тако да помажу предузећима и предузетницима да што ефективније искористе своје време и маркетиншке инвестиције, као и да постојећим и перспективним чланицама омогуће увид у актуелна пословна збивања у земљи и свету путем семинара, сајмова, курсева итд..

Осим овог малопре реченог, важно је и да се створи амбијент у ком ће се привредне активности јачати и доводити до атмосфере, која пре свега погодује инвестиционим интенцијама и Владе и локалне самоуправе. Награда Капетан Миша Анастасијевић се додељује истакнутим привредницима, компанијама, предузећима и брендовима, установама и појединцима са подручја Расинског управног округа који су се истакли својим радом и стваралаштвом током 2014. године. То је заправо подстрек да се развије позитивно ривалство и да се активније уме учешће у стварању амбијента који за циљ има довођење инвеститора , који су преко потребни граду.

povelja

Награда „Капетан Миша Анастасијевић“, која је установљена 2000. године у оквиру пројекта „Пут ка врху“ ради афирмисања привредног стваралаштва, предузетничке културе и друштвених вредности. Полазећи од лика и дела овог великог српског филантропа и добротвора, афирмише трајне вредности, као што су способност и образованост, предузимљивост, снага воље и пословност, упорност, истрајност и пожртвованост, друштвена одговорност и хуманост, социјална одговорност“.

На свечаности су награђени промотери привреде и друштвеног стваралаштва у овом делу Србије. Завршна манифестација одржаће се 7. априла у Новом Саду, и по свему судећи Крушевац ће бити у друштву водећих привредника, наравно то само по себи пружа могућност за ставрање још бољих конекција и убрзавања реализације развојних пројеката. Имајући у виду чињеницу да Расински округ има привреду, оријентисану ка иностраном тржишту, показала се потреба за оснивањем институције која би била спона између пословне заједнице и државних органа, ова веза је неопходна при доношењу системских закона, који треба да обезбеде бржи и ефикаснији процес транзиције, као и за успостављање нових веза. Све то је и довело до почетка реализације развојног пројекта, а који је главни носилац локална самоуправа. Мислим на долазак инвеститора и задуживања града у износу 930 милиона динара. Сигуран сам да имате и питања у вези потенцијалног инвеститора и скорашњег отварања више хиљада нових радних места, али о томе након излагања Гордане Николић.

Туристичка организација града Крушевца и Регионална привредна комора су започеле са првом сесијом обуке домаћина на тему сеоски туризам под називом ЧАРАПАНСКО ДВОРИШТЕ, а све то у циљу развоја руралне средине. Едукација заинтересоване групе становништва о туристичким делатностима на селу, могућности потенцијала, економском значају сеоског туризма, начину како почети, организовати и опремити домаћинство, законским прописима и регулативама, је започета. Нешто више самом пројекту и активностима Туристичке организације — Гордана Николић, директорка ове јавне установе:

Чули сте већ да је започела реализација пројекта. Друга сесија су заправо предавања, кроз које ће се заинтересовани домаћини упознати са примерима добре праксе у сеоском туризму Расинског округа. Такође, Туристичка организација града Крушевца заједно са Специјалном болницом Рибарска бања, учествује на 16.том међународном сајму туризма у Нишу од 2 – 4. априла. Поред културно историјске понуде промовисаћемо и нову публикацију „Активан одмор“. Првог дана сајма на нашем штанду представиће се и угоститељско техичка школа са својом гастрономском понудом. Овим путем би позвала да Ви као прфедставници Ваших медијских кућа обрадите ове теме у вашим специјализованим емисијама, односно да се на страницама штампаног медија нађе мало простора за афирмацију туризма у Крушевцу. Вас новнаре, доживљавамо као партнере у свим пројектима које спроводимо и ја као челни човек Вам се захваљујем на досадашњпј успешној сарадњи и изражавам уврење да ће се сарадња наставити и продубити на обострано задовољство.

seoski turizam

Туристичка организација биће 4. априла на Калемегдану где се одржава медијски спектакл под називом „Витез фест“ . Учествујемо други пут. Ове године у сарадњи са Народним музејем Крушевац представићемо средњевековни ЛАЗАРЕВ ГРАД као и туристичку понуду града кроз сувенире и штампане туристичке публикације.

Поред стандардних активности Туристичка организација је покренула и низ других активности које поспешују развој туризма у граду. Спроводимо категоризацију града Крушевца као туристичког места , у сарадњи са градком управом Крушевац.Такође, пријавили смо се на конкурс Министарства туризма, угоститељства и телекомуникације ради добијања средства за туристичку сигнализацију (путоказну и пешачко информативну сигнализацију).