REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE – 17. DECEMBAR 2014.

Prva tema – Samit u Beogradu

Ono o čemu svi mediji govore, sigurno je Samit u Beogradu. Prirodno je da i mi ovo obraćanje javnosti započnemo delom govora Premijera Aleksandra Vučića

„U kineskoj strani osećamo da imamo moćnog i pouzdanog partnera, sa kojim našu viziju možemo brzo i odlučno da sprovedemo u delo“

Samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope ovog decembra u Beogradu, dobar je vesnik boljih vremena!“

Za realizaciju strateške vizije Srbije kao privrednog, saobraćajnog i kulturnog raskršća jugoistočne Evrope i mosta Istoka i Zapada u 21. veku, od ogromnog značaja je izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta. Srbija je propustila mnoge vozove u prošlosti i mi više nemamo vremena za čekanje, niti imamo decenije za realizaciju ove evropske saobraćajnice.

Srpski državni vrh je pripremio skoro 70 projekata, vrednih oko dve milijarde evra – od energetike, infrastrukture, farmaceutske industrije do turizma, koji će biti ponuđeni kineskom premijeru Li Kećijangu i šefovima vlada Mađarske, Slovenije, Poljske, Slovačke, Češke, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Albanije.

Osim signalizacije pruga, gradnje obilaznice oko Beograda, odnosno mosta kod Vinče, kao i dve termoelektrane, u fokusu kineskih privrednika naći će se i brojna srpska preduzeća, za čiju privatizaciju su zainteresovani – od IMK 14. oktobra, preko prve petoletke do kruševačkog Rubina.

U kom pravcu će se odvijati saradnja ostaje da se vide u narednom periodu kada će se potpisati memorandumi o saradnji , ali i konkretni ugovori. Naravno, Samit u Beogradu bio je i prilika da se naše firme susretnu i sa predstavnicima ostalih političko – privrednih delegacija zemalja centralno – istočne Evrope.

Kinezi su zainteresovani za kruševačke firme.

Pretpostavljamo  da će se iskoristiti svi potencijali koje Srbija i naša privreda ima.

Druga tema – Period za nama

Da se na muci poznaju junaci- mogli smo  videti i u predhodnom danima (periodu).

Go SNS pohvaljuje  radnike EPS-a koji su činili izuzetne napore kako bi pritekli u pomoć i rešili problem ugroženog stanovništva.

Posledenjih dana  dogodila se katastrofa koju niko nije mogao da predvidi kao ni preventivne mere koje bi nečim mogle da je spreče.

Pokidani su kablovi na elekro mreži i polomljeno je više desetina hektara šume i voća.

Vojska Srbije pokazala je da osim visokog stepena borbene gotovosti, spremna i sposobna za ispunjenje brojnih zadataka i u mirnodopskim uslovima, a u korist građana. Opet je to pokazala. Po ko zna koji put.

Oko 100 pripadnika Vojske Srbije, sa potrebnim alatom i inžinjerskim mašinama, priteklo je u pomoć meštanima u okolnim mestima, opštine Knjaževac i Svrljig.

Pripadnici Treće brigade i radnici EPS-a činili su nadljudske napore kako bi se u što kraćem roku stvorili uslovi da ekipe elektro-distribucije uspostave redovno snabdevanje električnom energijom u ovim selima.

Najvažnije je da je učinjeno sve da ne dođe do humanitarne katastrofe.

Vojska Srbije je uvek uz svoj narod.

I sada je ovo bila borba, za udaljeno i malo selo, baš kao da je Beograd ili neki drugi veći grad.

Treća tema – Početak radova

GO SNS pohvaljuje  početak radova na sanaciji klizišta – potpornim zidom na putu Sušica –  Pozlata-  preduzeće „Vlasinac Igda“ po projetnoj dokumentaciji „Direkcije za urbanizam“. 

Put će u  najkraćem mogućem roku biti osposobljen za saobraćaj.

Učešće će uzeti i „Kruševac put“, tako da će meštani ova dva sela moći nesmetano da putuju, a ne kao do sada alternativnim putevima.

REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE – 10. DECEMBAR 2014.

Prva tema – Borba protiv korupcije

Naš predsednik i predsednik Vlade Srbije  Aleksandar Vučić izjavio je na Forumu povodom ove teme da je borba protiv korupcije stalna misija društva u celini i da je velika podudarnost između stepena korupcije i investicionih aktivnosti.

Takođe je naglasio da u Srbiji postoji nulta tolerancija i jaka politička volja u borbi protiv korupcije i da je siguran da ćemo  na tom planu u budućnosti postići neuporedivo bolje rezultate.

Građani Srbije znaju da je SNS posvećena ovoj borbi- dok oni koji su doprineli da naše društvo u velikoj meri bude razoreno, danas se usuđuju  da kritikuju.

Kruševljani znaju, a sada i drugi, da ministar odbrane Bratislav Gašić čini sve da izađe u susret ljudima, da mu je ponašanje u skladu sa tim, da nema bahatosti a to znaju i ovi koji kritkuju.

Pre nego što smo preuzeli odgovornost bili smo potpuno svesni šta nasleđujemo od svojih prethodnika na vlasti, ali izgleda da oni ne žele da budu svesni koliki su nam teret ostavili.

Opšte je poznato da je Kruševac  važio za industrijski centar, a oni koji bi sada da se predstave kao opozicija- za svoje greške u toku 12 godina vršenja vlasti danas prozivaju nas koji se hrabro hvatamo u koštac sa problemima i izazovima u svim sferama društva.

Mogu oni da se podele u više stranaka ili pokreta, ali građani Kruševca ih se odlično sećaju.

Da ih pamte odlično pokazali su izborni rezultati 16. marta ove godine, a gde nisu osvojili ni 5% glasova u našem gradu.

Drastično smanjenje broja zaposlenih u privredi,a enormno povećanje u javnom sektoru, nije naša već njihova odgovornost.

Stanje u Kruševcu je i dalje teško i niko to ne osporava,a da bi neko mogao da kritikuje treba da ima moralno pravo.   Mi činimo sve da stanje bude bolje. Na kraju, postoji jedna izreka koja kaže:“Kada budala baci kamen u bunar deset mudraca ne mogu da ga izvade.“

Druga tema – Aktivnost  Regionalne privredne komore

GO SNS smatra da je vredno  istaći rad Regionalne privredne komore  na aktivnostima povezivanja STRANIH PRIVREDNIH SUBJEKATA SA DOMAĆIM u Rasinskom okrugu.

GO SNS pohvaljuje rad Regionalne privredne komore.

Samo u  PREDHODNIH NEDELjU DANA ostvareno je niz uspešnih aktivnosti.

Predsednik Ruske privredne komore  i Privredne komore Kruševac Predrag Vukićević potpisali su sporazum o saradnji dveju komora.

Ruska regija zainteresovana je za uvoz guma, maziva, prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i nameštaja iz Srbije, a ima 12 hiljada slobodnih radnih mesta, čulo se na satanku. U nastavku, izuzetno posećenog skupa, potpisan je i sporazum o saradnji Nacionalne službe za zapošljavnje Lipecke oblasti i Rasinskog okruga.

05.12.2014.  Polufinalno takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, RPK Kruševac

U organizaciji  RPK Kruševac, održalo se drugo polufinalno Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju koje se po deseti put a na nivou cele Srbije. Na ovom takmičenju prvo mesto dobio je tim Hornetsi, inovacija „Pčelarska SMS Vaga“, Kruševac.

05.12.2014. godine na inicijativu RPK Kruševac

Potpisan je Sporazum o saradnji između FERARI GRUPE Italija, EKOMLEK Kruševac i RPK Kruševac.

Vlasnik Grupacije Kaludio Ferari ima nameru da investira u uzgoj svinja u Rasinskom okrugu i strateški partner u Rasinskom okrugu biće mu firma EKOMLEK Kaonik, vlasnika Perice Janković. Regionalna privredna komora Kruševac pružaće podršku inivesticija u obnavljanju stočnog fonda u Rasinskom okrugu, koji će doprineti podizanju kapaciteta, novom zapošljavanju i privrednom razvoju okruga.

Grupacija „Ferari“ je renomirani italijanski proizvođač  svinja i mesnih prerađivanja, a njene članice pokrivaju ceo tehnološki lanac, od proizvodnje kukuruza i stočne hrane, do uzgajališta svinja, sopstvenih energetskih pogona na bio-gas, klanica i pogona za proizvodnju mesnih prerađevina.

05.12.2014. godine na inicijativu RPK Kuševac

Regionalnu privrednu komoru Kruševac posetila je Ruska delegacija na čelu sa g-dinom Viktorom A. Sitnjikom vlasnikom Stojmaš servisa i Jelec hidroagregat Lipetska oblast, koji je podneo pismo o namerama za kupovinu dela Prve petoletke (PPT Cilindri i PPT TMO). Treba napomenuti da je i g-din Sitnjikov donator u obnavljanju mosta u Sušici, Trsteniku i škole u Trmčaru.

G-din Sitnjikov je posetio Trajal korporaciju i FAM Kruševac, kada je i potpisan ugovor a prva isporuka FAM-ovih proizvoda je krenula put Moskve.

REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE – 3. DECEMBAR 2014.

inv

Tema – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Šta znači biti osoba sa invaliditetom?

Kako takva osoba živi? Koliko joj je teško snalaženje? Šta država čini za njih, a šta mi kao građani, kao ljudi?

Neko se jednostavno rodi sa nekim nedostatkom, a neko u toku života, u radu ili sportu, ili saobraćaju, nastrada i postane invalidno lice, manje ili više.

Roditelji sa detetom sa smetnjama u razvoju imaju najveće obaveze i najveću brigu. I oni su savesni i požrtvovani, sve svoje obaveze podređuju deci i tako usklađuju život.

Ako se mi ostali ne pitamo svakoga dana, setimo se svi bar povodom međunarodnog dana posvećenog osobama sa invaliditetom , da među nama ima takvih osoba kojima treba pomoć da izađu lakše – rampe u zgradama, školama, bolnicama, ambulantama – njima je i jedan stepenik ogromna prepreka. Zatim, da li mogu ulice  preći, ući u restoran ili prodavnicu, itd.

U Kruševcu je mnogo toga rešeno, ali nije sve i pitanje je da li može sve, čemu treba da težimo.

Koliko  je školski sistem osposobljen da prihvati ovakve osobe? U najvećoj meri jeste.

Naš Grad ima specijalnu školu – osnovnu i srednju. U poslednje vreme, forsira se inkluzija. Koliko je to opravdano pitanje je.

Ima argumenata i za i protiv. Problem predstavlja to što je vrlo mali broj profesora van Specijalne škole osposobljen za rad sa ovakvim osobama.

Postoje Udruženja osoba sa invaliditetom na Teritoriji Grada preko kojih iskazuju svoje sposobnosti i kreativnosti i štite njihove interese .

Osobama sa invaliditetom nije želja da skreću pažnju javnosti tražeći sažaljenje i privilegije već da ukažu na svoje potrebe i želju da budu ravnopravni članovi društva, da stvaralački deluju i daju svoj doprinos.

U ovoj godini zaposlilo se (zahvaljujući i Zakonu) ukupno 181 lice na određeno i neodređeno vreme.

Osobe sa invaliditetom intezivno se bave sportom i rekreativno i takmičarski. Ovom prilikom ističemo PALESTRU preko koje organizacije je veliki broj invalidnih lica učestvovalo na prvenstvima u zemlji, ali i u svetu, pa i na olimpijadi i svetskom prvenstvu osvajajući medalje za sebe i Srbiju.

Koristimo priliku da pohvalimo samoprekoran rad humanih ljudi u ovoj oblasti života koji poklanjaju svoje vreme različitim aktivnostima i radu sa ovakvim osobama.

Ako uvažimo podatke svetske zdravstvene organizacije da 10% svetske populacije ima neki nedostatak onda nas to obavezuje na pojačanu brigu društva i nas svih tokom cele godine, a ne samo na dan posvećen njima.